Det är inte lätt att veta vad som är bäst…

Som det här med lunch. Är det bäst att äta på restaurang, köpa färdiglunch i mataffären eller laga egen mat och ha med?

Det lokala lunchstället

+ Du får äta på riktigt porslin och producerar inget förpackningsskräp.

+ Du gynnar lokala företagare

– Du har oftast ingen insyn i hur råvarorna producerats.

– Förmodligen blir det ett förhållandevis stort matsvinn, eftersom de trots allt måste laga mat så att det räcker över lunchtiden (de vet ju inte i förväg hur många som kommer).

– Det är dyrt (relativt sett), och du får mindre pengar över till att kunna välja dyra miljövänliga alternativ.

Köpt färdiglunch från mataffären

+ Det är lättare att hålla koll på och ställa krav på stora producenter – de har många ögon på sig – och det känns rimligare att ställa krav på dem än på lilla kvarterslunchstället.

– Transporteras ofta långt. I många fall har säkert de olika råvarorna först transporterats från många olika ställen till platsen där maträtten lagas, innan den färdiga rätten sedan transporteras. Sluttransporten är kyl- eller frystransport.

– Förpackningsskräp…

– Hur hälsosamma är egentligen plasttrågen som maten lagras i?

– Mer pengar kvar – då kan man konsumera en massa annat onödigt (eller ha råd att köpa mer miljövänligt)

Medhavd hemlagad mat

+ Många gånger kan det handla om rester man tar med, vilket minskar matsvinnet.

+ Du kan ha full kontroll på vad maten innehåller och hur råvarorna har odlats/fötts upp.

– Mer pengar kvar – då kan man konsumera en massa annat onödigt (eller ha råd att köpa mer miljövänligt)

– Hur nyttig är din matburk/matlåda av plast?

 

Det är inte lätt att göra rätt här i världen… eller att ens veta vad som är rätt.

Men jag brukar ändå landa i att medhavd hemifrån är bäst.

1 kommentar

  1. Mina föräldrar hade ett tag en varsin porslinsskål med gummilock till matlådan. Lite känsligare för läckage och stötar men så mycket bättre än en plastburk. Då kunde man äta direkt ur den.

    När jag har matlåda med till jobbet så brukar jag för det mesta värma maten på tallrik. Jag är lite rädd för uppvärmd plast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.