Skörd

Jag vet att jag skrev nyligen om att trädgårdslandet bara ger för färskkonsumtion. Men så inser man att nej, vi kommer inte att hinna eller kunna äta upp allt det ger om vi inte skördar och förvarar. Lämnar vi kvar de nedvissnade potatisarna i jorden så kommer de att ätas upp av knäpparlarver.

Idag har vi skördat. Inte bara för att äta idag.

Jag och femåringen har tagit upp resten av mandelpotatisn och lagt i en stor lövkorg. Min man har börjat sy små jutepåsar till de potatisar vi bara har små mängder av.

Barnen har plockat in massor av mangold som vi sedan förvält och hackat för att frysa in.

Nioåringen har skördat ett stort antal tjocka gurkor (det finns fler kvar därute, men det här var de som absolut inte kunde hänga kvar längre).

Vi har ätit stuvade morötter och ärtor till kvällen. Till lunch åt vi bland annat mandelpotatis och kålrabbi.

Vi har skördat rödlök, gul lök och schalotten och borstat bort den värsta jorden och sedan agt löken i korgar för torkning.

Jag har stått i timmar och försökt få ordning på tomaterna på friland (de har vuxit, och lagt sig – och jag har klippt bort massor av blad för att tomaterna ska kunna mogna och massor av blommande grenar som ändå inte kommer att hinna bli nåt, och bundit upp grenar och samlat både mogna och halvmogna och gröna tomater – samt suckat och gett upp).

Vi har plockat bönor och tomater och hallon och fikon. Och skördat första majskolven för att kolla om den var färdig när tofsen i toppen av den hade vissnat (det var den inte). Och säkert nåt mer som jag glömt. Jag är trött i kroppen.

(Dessutom har min man satt upp några brädor panel i hallen.)

Imorgon fortsätter vi. Det finns till exempel fortfarande massor med potatis.

2 responses to “Skörd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *