Julskinksfunderingar

Jag har börjat spana efter julskinka i affärerna. Ja, vi ska ha en julskinka. För min del skulle det kunna kvitta, men de andra i familjen vill ha, och om kött ska vara lyx så är det väl på julen man ska äta det.

Men jag vill förstås gärna ha ekologisk skinka. Precis som jag helst vill ha ekologiskt kött alla andra dagar.

Glädjande nog har jag faktiskt konstaterat att flera av de närmsta affärerna har ekologisk skinka. Inte KRAV-märkt, men ekologisk. Och nej, det är inte viktigt för mig att skinkan är nitritfri.

Problemet däremot består i att ekoskinkorna som säljs är färdigkokta. Det vill ju inte jag ha. Det är bara när skinkan är alldeles nylagad och fortfarande varm som den är riktigt god. Det missar man helt om man köper färdigkokt. Vi har aldrig nånsin griljerat någon skinka (har aldrig fattat poängen med det) så det blir liksom ingen senare uppvärmning. Och kall är ju skinkan inget kul.

Så vad gör man då?

För jag vill ju samtidigt inte att ekoskinkorna ska slängas efter jul för att ingen ville ha dem. Och det måste ju finnas en anledning till att det säljs så många färdigkokta skinkor? Jag antar att det måste handla om det här att vi är så många som vill ha skinka samtidigt och att man därför måste sälja många färdigkokta för att kunna ”pressa fram” så många skinkor samtidigt? Och att det därför egentligen är det enda rimliga att välja en färdigkokt skinka.

Eller?

Alltså: Hur bör man göra? Om man nu faktiskt vill ha en skinka, en riktig, hur gör man då mest rätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *