Lagnings- och begagnattankar

Det är lördag. Jag borde sätta mig och laga kläder. Det finns alltid kläder som behöver lagas…

Det blir mer lagning av kläder nuförtiden. Och en bidragande orsak är att vi köper mer begagnade kläder. Begagnade kläder innebär att de redan har en viss nivå av slitning och det därför går kortare tid innan de behöver lagas. Och ju slitnare kläderna blir desto oftare behöver de lagas, och ju svårare blir det att åstadkomma något som håller ihop.

En annan nackdel med att köpa begagnat (utöver att det tar mer tid att leta reda på det man behöver) är att man blir tvungen att acceptera kläder som stämmer betydligt sämre med det som funkar. Just för att valmöjligheterna är enormt mycket mer begränsade. Det innebär att man måste köpa många fler klädesplagg, till exempel många fler par byxor till barnen, för att det faktiskt ska finnas hemma byxor som funkar i alla situationer, istället för att köpa färre byxor som allihopa faktiskt är valda för att funka i alla möjliga sammanhang. Och därför blir lådorna överfulla, och det blir dålig överblick, och trots det finns det egentligen inte ens alltid allt det som behövs.

Och det sägs att de flesta av oss akulle kunna klara oss med de kläder vi har resten av livet. Ja, det gäller väl oss vuxna, då. Men det vete sjutton. Jag har aldrig varit någon storshoppare, och många av de kläder jag har är redan väldigt slitna, och så gott som alla byxor jag har är lagade flera gånger och en del snart bortom all räddning.

One response to “Lagnings- och begagnattankar

  1. Jag lagar fortfarande mycket kläder, men däremot att byta trasiga dragkedjor har jag minskat på, eftersom de är ganska dyra att köpa in. När ni var små (även innan ni var födda) så vände jag ibland både på kragar och manchetter på din pappas och min pappas skjortor, som var slitna och så kunde de användas ett tag till. Undrar hur många som gör det idag. Vi slängde egentligen ingenting utan antingen blev det nya barnkläder eller blev det till trasmattor. Jag hade också lite mer tid då, eftersom jag arbetade 50%, när ni var små. Tycker fortfarande att det är roligt att ta hand om och återanvända matrial när tid finns.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *