Öppettider och handeln

Jag funderar över det här med ”detaljhandelns” öppettider ibland. Det här att de standardmässiga öpptettiderna är 10-18. (Förr var det 9-18.) Och 10-14 på lördagarna.

Vem är de tiderna tänkta för?

Visst, jag förstår att det är logiskt att de som jobbar i affärerna vill jobba de tiderna. Men jag hajar inte logiken. För vem är det egentligen som förväntas kunna handla på de tiderna? Arbetslösa? Skolbarn? En del studenter? Ja, och så hemmafruar och skiftarbetare. För oss som jobbar normala kontorsarbetstider så är enda möjligheten att rusa iväg på lunchen. När man slutar jobbet ska man ju hem – och är som jag deltidsarbetande för att man har barn så måste man ju ändå hämta barnen direkt efter jobbet.

Är det en kvarleva från de tid när det faktiskt var hemmafruarna som gick och handlade? Och hur kommer det sig att det lever kvar, egentligen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *