Ett sånt där samlingsinlägg igen där jag radar upp en massa saker som gjorts i trädgården

För ett par dagar sedan konstaterade jag att rädisor, svedjerovor och majrovor tittat upp i trädgårdslandet. Idag såg jag de första ärtplantorna sticka upp över jordytan.

Vi har planterat fyra ”nya” vinbärsbuskar – det vill säga plantdelar som blivit över när mina föräldrar delat sina plantor. Två svarta, en röd och en som vi inte med säkerhet vet vilket den är. Denna rad med vinbärsbuskar bildar nu fjärde ”armen” i korset som delar trädgårdslandet i fyra kvarter. Vi har dessutom flyttat en av rabarberplantorna (den minsta) från borta vid äppelträden till in i den nya vinbärsraden.

Vi har fyllt på med några hallonbuskar till från mina föräldrar, och flyttat några jordgubbsplantor till till under hallonen.

Jag har grävt upp tegelrören som vi en gång satte i örtagården för att ha olika sorters myntor i – myntorna trivdes aldrig där, och nu när jag grävt upp rören begriper jag varför: jorden i rören var proppfull med buxbomsrötter, så där kunde inget annat leva – buxbomen har helt enkelt ”kvävt” myntorna. (Imponerande.) Nu har vi istället placerat rören bredvid hallonlisten, och med mynta, rosmarin, grekisk oregano och remonterande jordgubb i.

Bortanför äppelträden har vi rullat ut markväv och radat upp pallkragar: fem stycken, varav två av dem ”två kragar höga” (det skulle egentligen alla vara, men de gamla pallkragarnas undre delar är nu i så dålig skick att de känns tveksamma). Jag har oljat dem med linolja, och vi har börjat fylla dem med jord (Sysav-jord, det vill säga 30 procent av komposterat trädgårdsavfall och 70 procent torv, som säljs i säckar på återvinningscentralen). Vi har byggt ihop den drivbänk min man fick i födelsedagspresent ifjol och satt på en av pallkragarna, och där har vi planterat ut fyra hemodlade squshplantor.

Vi har monterat ihop barnens tältväxthus som de fick varsitt i julklapp och ställt i trädgårdslandet. Varsitt litet genomskinligt tält som de ska odla gurkor, paprikor och tomater och annat i, och som nog var ganska kul att krypa in i.

Och så har jag börjat en rejäl kamp mot kirskål borta vid åkerkanten bakom äppelträden. För vi har köpt tre buskkörsbär (två lettisk låg och en chokladkörsbär) som ska bli början till en häck/läplantering därborta (just där finns ingen ännu), men det som finns där i nuläget är en mycket tät matta av kirskål och kirskålsrötter, och de stackars körsbärspinnarna kommer inte att ha en chans om jag inte får bort väldigt mycket av kirskålen.

4 responses to “Ett sånt där samlingsinlägg igen där jag radar upp en massa saker som gjorts i trädgården

  1. Pingback: Bra dagar | Sanne skriver

  2. Pingback: Torsdag. Kämpar på. | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *