Uppfyll skönhetsidealen så att du kan utsättas…

Det slog mig häromdagen. Jag vet inte riktigt vad det var som fick mig att tänka i de banorna, men det var något av de vanliga sakerna med sånt som tjejer kan bli utsatta för och där risken att bli utsatt ökar om man är klädd på ett visst sätt eller agerar på ett visst sätt eller så.

Jag minns nämligen att jag tänkte en tacksam tanke över att jag inte passar in i den bilden och därmed verkar vara mer förskonad, eller kan hoppas vara mer förskonad.

Och sekunden efter tänkte jag att det är ju ett aktivt val jag gjort. Ett aktivt val jag gjort och som jag fått slåss för och fått skit för.

För så här är det alltså:
Omgivningen (ja, en massa människor i vår omvärld) pressar in flickor/tjejer/kvinnor i ett ideal, om hur de/vi ska klä oss, uppfra oss, vara, agera.
Och sedan används detta sätt att vara, se ut, klä sig, agera, som ett legitimt skäl att behandla oss på vissa sätt. ”Hon klädde sig utmanande.” och så vidare. Ni vet vad jag menar.

Och jag klarar mig, peppar peppar, bättre undan för att jag vägrat gå med på att falla in i rollen, för att den inte passat mig. Vilket jag ju fått skit för istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *