Revolt i bokhyllan

Vi har gett oss på att minska kaoset i helgen. Kaoset i vardagsrummet, närmre bestämt. Det där kaoset som orsakas av många skivor och många böcker.

Jadå, vi har bokhyllor och skivlådor. Men fler böcker och CD-skivor är systemet egentligen sväljer.

Steg ett blev att flytta bort dockskåpet, som ingen leker med. Därmed kunde två expedit (fyra- respektive åttafacks) ställas ovanpå varandra istället för efter varandra. Och då blev det plats för fler låga Ivarsektioner framför fönstret, vilket innebar att skivlådorna kunde flytta dit ner, och därmed bli mer lättillgängliga. Och därmed ska väl chansen att skivor faktiskt läggs tillbaka där öka – som det är nu blir de liggandes i travar ovanpå stereon i all evighet. Vi passade även på att sortera in en del ur de där skivhögarna på plats. Men det här med att sortera skivor på vettigt sätt är ju alltid knepigt. Även om vi kör på grundprincipen bokstavsordning, så är det ibland inte uppenbart om man ska sortera på förnamn eller efternamn eller artistnamn eller bandnamn eller vem i en duo eller… Och så finns det skivor som är mina och skivor som är hans och skivor som är våra, och det kan ju kvitta, bortsett från det faktum att han har sådana oändliga mängder skivor att han stoppar över dem i plastfickor för att minska volymen, och då blir det svårare att ha dem tillsammans i samma lådor och ändå få vettig överblick… Och så finns det barnskivor och julskivor och klassiska skivor. Nå, det blev bättre ordning nu, i alla fall. Och högarna med ”det här ligger i CD-växlaren nu eller spelas mycket för tillfället” fick i alla fall samlas i en plastback tillsammans.

Sen var det bokhyllorna då. Och då snackar vi bara bokhyllorna i vardagsrummet; någon total översyn är inte aktuell i nuläget (eller alls). Men hyllorna i vardagsrummet har länge varit överfyllda, så där så att det ligger böcker intryckta ovanpå på alla ställen det går, och högar med böcker lite här och var, och… Omflyttningen som beskrivits ovan frigav visserligen lite plats, men inte tillräckligt.

Det innebär att vi nu övergivit grundprinciper i bokhyllan. Istället för sortering ämnesvis av böckerna, så har vi nu, åtminstone delvis, sorterat om dem så efter höjd, för att på det sättet få in fler hyllplan per hylla. Det är ingen totalrevolt – det är fortfarande huvudsakligen faktaböcker för sig och skönlitteratur för sig. och ganska långt stämmer det överens i ämneskategorier – men långt mindre än innan. Och det gjorde faktiskt stor skillnad: nu finns det faktiskt plats över i hyllorna. Det lär väl visserligen gå över snart, men ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *