Det här att argumentera emot bara ett lösryckt område – jag är så trött på er svartvita värld!

Jag blir så trött på de svartvita förenklade diskussionerna.

Som de som sitter och gastar, upprepat, om och om igen, till exempel på twitter: ”Ekologiskt är inte bra!” Eh, jo? ”Nä, för avkastningen blir mindre vid ekologisk odling!”

Ja, fast det är en förenklad bild. Och det är bara en liten lösryckt del av det hela. Den totala bilden är oerhört mycket mer komplicerad – vilka siffror vi får på avkastningen varierar förstås beroende på så mycket annat, och det är faktiskt FULT att avfärda ekologiskt rakt av bara utifrån den parametern. Det finns väl avvägda studier som väger in typ allt, men av någon anledning verkar de som skriker ”ekologiskt är dåligt!” aldrig läsa dem (eller så bryr de sig inte om det som står i dem).

Men visst, ja, sammantaget och i genomsnitt ger ekologisk odling och produktion mindre skördar etc. Det kan man bland annat lösa genom att äta mindre kött och mer vegetabilier.

Men då skriker de där enkelspåriga typerna istället: ”Nej nej nej, ni får inte äta mindre kött, då missgynnar ni svenska bönder!!”

För vi vet ju att alla att svenska bönder bara är köttproducenter?! De svenska bönodlarna behöver vi inte bry oss om?!

Vidare skriker de ”Strunta i ekologiskt, köp svenskt istället!”

Men alltså, jag vill ha svenskt. Jag köper svenskt i möjligaste mån. Jag vill ha svenskt av många anledningar: för resiliensens skull, för att vi generellt har god djurhållning och ligger långt framme vad gäller miljö i konventionellt jordbruk, för att jag vill gynna våra egna bönder för att jag tror att det är viktigt att de finns kvar och vi har bättre möjlighet att påverka jordbruket här på nära håll. Jag vill ha mat som är både svensk och ekologisk, och finns det det så köper jag det. Men ärligt talat kan jag inte hjälpa att inte svenska bönder satsar på ekologiskt i den utsträckning som det efterfrågas. Det tydligaste jag kan göra för att övertyga svenska bönder att satsa på ekologiskt är att efterfråga och köpa.

Ni som sitter och skriker (eller nej, ni skriker inte, och ni skulle säkert inte få för er att skrika, men ni sitter och envetet upprepar samma sak ganska högljutt, igen och igen, och det är nästan samma sak): Världen och sambanden är inte så enkla som ni vill ge sken av. Och vad värre är: ni utgår från, eller försöker ge sken av, att JAG inte skulle ha tänkt vidare i fler steg. Ni vill få mig att tro att det är ni som har helhetsbilden, och det gör ni genom att ignorera det som inte passar er bild – och försöka smutskasta mig.

Och jag tycker det är så tröttsamt. Jag tycker det är så tröttsamt med er svartvita värld, där ni vill avfärda och smutskasta en massa lösningar, istället för att se att det finns bra delar i många olika lösningar och ingen av dem är den totala lösningen men allesammans är bättre än det sämsta.

Och ovanpå detta så har vi hela biten med media… En växande andel av befolkningen litar inte alls på ”gammelmedia” utan förlitar sig på skumma ”alternativa medier” som svämmar över av rasism och konspirationsteorier. Och jag och andra försvarar de klassiska tidningarna och den riktiga journalistiken, med väl underbyggda reportage etc.

Samtidigt händer det allt oftare att ”gammelmedia” trampar rejält i klaveret. Det är journalister som inte kan ämnet de skriver om (ofta naturvetenskap), det är journalister som inte ens läser igenom det material de skriver om och därmed i sina nyhetstexter förmedlar något som är nära nog MOTSATSEN till det som sägs i till exempel forskningstexter (som till exempel när det gäller ekologisk odling nyligen) och där andra journalister sedan sväljer tolkningen rakt av utan att kolla upp källan, och det är tidningar som lockar med förenklade sanningar och click bait-rubriker (som ”nyheten” om hur bebisar ska sova – som Sydsvenskan på facebook sålde in med kommentaren ”Nyblivna föräldrar, se för allt i världen till att följa de här råden”). Och det känns ärligt talat stundtals lite jobbigt att försvara tidningarna etc när de samtidigt gör bort sig.

Hallå, jag vill inte ha er svartvita onyanserade förenklade värld! Jag vill inte ha oneliners och click bait-rubriker. Jag vill inte ha en polariserad värld med smutskastning, jag vill ha samarbeten där man hjälps åt att ta tillvara det bästa av olika lösningar. Även om jag inte alltid orkar eller hinner läsa de längre reportagen, så betyder det inte att jag istället vill ha dålig journalistik. Jag vill ha en nyanserad bild, både av lobby och journalister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *