Tankar kring värmebölja, extremtorka, skogsbränder – och det stundande valet

Jaha. Värmeböljor som aldrig tar slut. Extremtorka. Missväxt och nödslakt. Skogsbränder i mängder.
Ja, det är det vi PK:iga tröttsamma miljömuppar tjatat om i decennier.
Nej, det är inte vi som stageat det här. Det är mänskligheten gemensamt som gjort förarbetet under ett sekel.

Men nu är vi här. Nu är det så här det ser ut. Det är för jävla varmt. Det är för jävla torrt. Och det där med matproduktion sitter lite risigt till. Och det där som är ännu mer livsnödvändigt än mat, alltså VATTEN, sitter liksom också illa till.

Så här är läget:

Klimatförändringarna kommer vi inte ifrån oavsett vad vi gör. Det är försent. De är här – du behöver faktiskt bara titta ut genom fönstret (eller inte ens det) för att konstatera det.

Men vi kan fortfarande påverka hur illa det blir.

Om vi hjälps åt – inte bara några moralistiska PK miljömuppar utan vi alla – så kan vi bromsa in klimatförändringarna. Se till att den globala temperaturökningen inte skenar.

Om vi skiter i det – då är nog den här sommaren bara en blek föraning om det helvete som är att vänta.

– Men Sverige är så litet!
– Vad gör det för skillnad vad lilla jag gör?

Jada jada. Världen består av enskilda människor. Och nej, det är inte dina inköp i mataffären som avgör om världen brinner. Men jo, det är vi tillsammans.

Våra attityder och val och prioriteringar. Om vi snackar eller gör. Vad vi visar varandra om hur man lever. Vad vi lyfter fram som positivt och vad vi klagar på. Och vilka politiker vi röstar fram.

Det är val i år i vårt land. Snart. Om mindre än två månader.
Kommer DU att komma ihåg den här sommaren – värmen, torkan, missväxten, skogsbränderna – när det är dags att rösta? Hur långt är ditt minne? Hur bra är du på att koppla ihop det du oroar dig över med hur du röstar?

De allra flesta av de stora politiska partierna i Sverige SÄGER att de tycker klimatet är viktigt. (Undantaget är det där partiet som inte vill ha hit de klimatflyktingar som klimatförändringen orsakar.)

Men de flesta partierna vill egentligen inte göra så mycket.

De flesta partierna tycker vi ska lösa det här med klimatet SEN. På nåt annat sätt. I nåt annat land. Med tekniska lösningar som inte finns.
Och de är emot lösningar som kan tvinga folk att göra annorlunda, tvinga oss att ändra livsstil.

Men det är ju det som måste till nu! Vi måste ändra livsstil. Leva på hållbara sätt. Antingen genom frivillighet (då blir det bara vi miljömuppar samt de som redan lever snålt pga fattigdom) ELLER genom styrande åtgärder.

Man kan styra genom att lagstifta så att det blir FÖRBJUDET att göra det som är dåligt. Eller så kan man göra det genom att det blir mycket DYRARE att göra det som är dåligt.
Och ja, varianterna slår förstås olika, sett till hur enskilda personer påverkas.

Oavsett vilket så är poängen att ändra vanor, ändra livsstil.

De politiker som vill stoppa dessa styrmedel – förbud, skatter som gör det miljödåliga dyrt, etc – skjuter bredvid målet.
Man kan fråga sig om de VERKLIGEN bryr sig om klimatet – eller om de bara vet att de måste säga det.

Och ja, vi behöver bygga de hållbara lösningarna också. Och för att det ska hända NU, snabbt nog, så behövs ekonomiska incitament. Det finns i nuläget. Det stora heter KLIMATKLIVET och innebär att kommuner, företag, organisationer etc kan få rejäla bidrag för att göra den omställning som behövs NU. Det är genom Klimatklivet som infrastrukturen för laddning av elbilar byggs ut i rasande fart. Det är Klimatklivet som hjälper många stora att göra de dyra investeringar som behövs för att byta till modern fossilfri teknik.

Och för att få Klimatklivetpengar så behöver man visa att den investering man ska göra hör till de som ger mest klimatnytta per investerad krona. Det är alltså bara de bästa som får pengar. Det är så man driver utvecklingen framåt. Det är så man ställer om.

Utan att gå in på partier så kan vi säga som så att en del partier inte alls vill att det ska gå en massa pengar till Klimatklivet. De svamlar om att vi måste utreda så att pengarna går till rätt saker (HALLÅ! DET RÄKNAS DET PÅ HELA TIDEN!) och så vill de dra ner på Klimatklivet.

Så – beroende på vem som ”vinner valet” i höst så finns det en påtaglig risk att Klimatklivet krymper (eller i värsta fall läggs ner). Och nej, det är inte så att de sitter på några andra briljanta lösningar och stora satsningar som dras igång istället.

Nå. Tillbaka. Värme. Torka. Missväxt. Skogsbränder. Klimatförändringar.
Val om mindre än två månader.

DU HAR ETT ANSVAR.

Vem röstar du på? Har du kollat upp vad de konkret tänker göra åt klimatet? Hur de tänker se till att vi dumma lata vardagsmänniskor inte ska behöva fundera varenda dag själva utan istället bygga ett samhälle där det vi gör om vi inte tänker ändå är det som blir bra?

Har du undersökt så att det parti du ska rösta på inte bara svamlar om klimatet för sakens skull? Att de faktiskt har konkreta genomförbara lösningar som gör skillnad NU (inte om 30 år när kanske någon forskare fått fram en lösning)?

Har du kollat upp så att deras svar på olika frågor inte går emot varandra? (Som till exempel att de tycker vi ska lösa flyget med biobränslen – men glömmer att tala om att de enorma ytor som behövs i så fall innebär att vi inte kan odla tillräckligt med mat.)

Människans minne är stundtals kort. Men fram till valet klarar du av att komma ihåg den här värmen och torkan. Och att påminna folk omkring dig om den och hur den hänger ihop med våra val.

Har vi tur så kommer det en bra sommar nästa år. En hyfsat normal svensk sommar med soliga dagar och regniga dagar, varma dagar och kalla dagar om vartannat. Har vi tur så kommer det fler godår innan det blir dåligt på riktigt.
Men vi behöver ändå komma ihåg det här året.

Inte tänka att det var ett undantag som inte visar något. Utan ha det som en ständig påminnelse om att vi måste göra vad vi kan för att bromsa och begränsa klimatpåverkan.
Och som en påminnelse om att vi måste förbereda oss så att vi kan klara det nya normala.

För vi behöver lära oss att leva i ett nytt klimat, med nya förutsättningar. Där vi inte kan odla på samma sätt som innan. Där vi inte kan ta samma saker som innan för givna.
Och vi behöver vara beredda på att dela vårt land med fler.

Och vi ska vara rädda om och tacksamma för det vi har. För vi har det väl förspänt ändå: vårt land är sannolikt inte ett av de som drabbas värst.

Men ja, i värsta fall (ur vårt hänseende) kan det vara vi som inte kan bo kvar.

– ALARMIST! Du överdriver!

Ja, det kan man ju hoppas. Men tyvärr ser det inte ut som det. Tyvärr ser det värre ut än prognoserna.

Detta inlägg är ursprungligen en rant jag skrev på twitter den 17 juli.

11 responses to “Tankar kring värmebölja, extremtorka, skogsbränder – och det stundande valet

 1. Ärlig fråga: hur säker kan man egentligen vara på att värmen och torkan den här sommaren har orsakats av mänskligt orsakade klimatförändringar? Vi har ju även sett ovanligt kalla och regniga somrar senaste åren, och högre temperaturer än vad vi haft i år har ju uppmätts i Sverige tidigare i historien. Det är väl allmänt känt att stora variationer i klimatet kan ske utan att det är ”vårt fel”.

  Jag förnekar absolut inte att mänskligheten har orsakat klimatförändringar – de flesta forskare inom området verkar ju vara överens om detta. Är själv dåligt påläst på detta. Denna sommar är väl dock en outlier jämfört mot tidigare år, även om trenden är att det blir allt varmare.

  Återigen, jag är ingen förnekare av klimatförändringarna, undrar bara vad man vet om just denna sommar.

 2. Tack för viktig text!

  • Tack för att du sprider – och tack för att du är en av dem jag återkommande ser som ihärdigt kämpar på.

 3. Det du skriver är absolut rätt och riktigt. Men i mina ögon missar du en viktigt poäng, och det är genom att sätta Sverige ensamt som ansvarig för det vi nu upplever. Fracking är ex tillåtet i vissa länder i Europa, det talas det väldigt lite om. Vindkraftverken och deras miljöpåverkan och ineffektivitet är en annan. Elbilar ja.. Men inte batterier enbart i så fall som hybrider. Produktion av el är nästa fråga? Om vi pratar om kött är fråga, vad är svenskt? När jag pratar med köttbönder om vad man köpa för att veta att det är svenskt är svaret ”jag vet inte”. (Gårdsförsäljning verkar alltså vara enda alternativet.)
  Eftersom klimatet är ett och samma bör även krafttaget vara gemensamt. Vi kommer helt garanterat uppleva varmare somrar, fler bränder, mer torka osv oavsett hur duktiga vi är. Det betyder inte att vi ska sluta, men vi måste förstå helheten. Men, när det väl vänder till det bättre kommer vi se betydligt bättre förhållanden på populära turistorter på på landsbygden i alla länder. Och då kanske t o m Lövin & Co börjar leva som de lär, i mina ögon är det sk miljöpartiet bland de största miljöhycklarna.

  • På din kommentar låter det som att du tror att jag tänkt mig denna text som the ultimate klimattext där jag ska fånga allt? I så fall missar du poängen eller nåt. Den här texten är alltså enbart en twittertråd jag skrev innan jag skulle sätta igång med den dagens göromål – men eftersom den fick genomslag och jag fick påpekanden om att den snarast var ett blogginlägg så satte jag mig och klippte ihopa tweetsen till en sammanhängande bloggtext. Så självklart är det många poänger om klimatet som inte kommer med. Jag tror inte ens att det skulle vara konstruktivt med ett inlägg som tar upp precis alla aspekter i en enda text, för det skulle bli en så lång och tung text att ingen orkade läsa den. Eller i alla fall alldeles för få. Och just nu är det viktigare att tillräckligt många orkar ta steget från att se verkligheten i den här sommaren och ta konsekvensen vidare till att agera, i stort och smått och inte minst genom att faktiskt rösta utifrån detta.

   Väldigt mycket av det du tar upp är sådant som jag skrivit otaliga inlägg om innan – kött, elbilar, och så vidare. Av olika skäl har jag inte skrivit så aktivt i bloggen det senaste halvåret eller så, men jag har å andra sidan skrivit löjligt mycket förr om åren, och det är lätt att hitta mina inlägg om dessa saker genom att använda kategorier, etiketter/taggar och bloggens sökfunktion.

   Men några ytterligare svar/kommentarer ska du få ändå:

   Jag har inte någonstans i det aktuella inlägget påstått att Sverige ensamt är ansvarigt för det vi upplever nu. Det är tvärtom rätt obegripligt att du lyckas läsa in något sådant.

   Och nej, miljöpartiet är inga hycklare. Alla miljöpartister är inte perfekta – men om bara de som orkar leva perfekt trots att vårt samhälle inte är byggt för det har rätt att tala om hur vi bör ändra samhället så finns det i princip ingen som kan göra det. Hycklarna är de politiker som säger att klimatet är viktigt men som motarbetar alla förändringar. Miljöpartiet har åstadkommit massor och med den nuvarande regeringen har miljö och klimat fått genomslag även i många andra departement än just miljö och energidepartementet.

   http://www.sanneskriver.se/2012/03/31/om-jag-forsoker-gora-nagot-lite-battre-sa-maste-jag-gora-det-perfekt/

   https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ny-valgranskning-markant-forstarkt-miljopolitik-med-nuvarande-regering-jamfort-med-den-forra

 4. Åsa Möller

  Mycket bra text, tack! Det är bråttom att tala om detta inför valet.

 5. Jag håller inte med. Lycka till framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *