Jag skulle vilja ha dubbla tvättråd!

Trenden går ju mot att klädföretagen märker kläderna med allt lägre rekommenderad tvättemperatur. Ett av de anförda skälen är miljön: lägre temperatur ger mindre energiåtgång, och lätt smutsade kläder ska förstås inte tvättas på högre temperatur än nödvändigt.

Men jag skulle också vilja ha en märkning med maximal tvättemperetur som plagget (eller bäddmadrassen eller vad den nu må vara, för den delen) kan tåla vid enstaka tillfällen. Vid kräksjuka och liknande vill man kunna tvätta på så hög temperatur som möjligt. Med många bomullstextilier vågar jag ändå chansa på att köra i 60 grader – men skulle de kanske gå att köra i 95? Och hur är det med andra material?

Allra helst skulle jag vilja ha ännu utförligare information: en kortfattad beskrivning av vad som händer om jag kör på varmare än angiven (max)temperatur. Krymper plagget? Smälter? Förstör tvättmaskinen? (Det vore egentligen det enda som vore riktigt illa.) Tappar formen? Eller bara slits fortare?

Och självklart är det då jag som tar risken att förstörta plagget – jag inser att jag inte kan komma tillbaka och klaga om det påverkats negativt. Den risken kan jag leva med när jag ska tvätta kräksjukekläder.

2 responses to “Jag skulle vilja ha dubbla tvättråd!

 1. Det jag har lärt mig är att tygerna ska tvättas i det antal grader som de är infärgade i. Tvättas de kallare kan de fälla, tvättas de varmare kan de krympa… Och ja, annat kan också hända för den delen.
  Oftast tål textilerna högre värme, för infärgade tyger är nästan motsatsen värre, de blöder nåt jävulskt i kallare tvätt.
  Kolla på materialet. Bomull kan du köra på 90 i alla lägen. Det som kan förstöras är också många gånger trycken på plagg, inte själva plagget/tyget.
  Men jag har tvättsäkrat en hel del efter kräkor. Har inte förstört nåt enda på 90 grader.

 2. Intressant. Fast när man batikar med Panduros batikfärg, så kan man färga in vid 60 eller 30 grader, men sedan heter det att det ska tvättas i 40…
  Jo, själva bomullen klarar oftast 90. Men det är ju som sagt det där med tryck. Och så eventuella resårer och annat.
  För övrigt är det väl märkligt att det finns en massa täcken och kuddar och bäddmadrasser som bara ska tvättas i 40…?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *