Skolfotografering: vad händer med korten vi skickar tillbaka?

Varje år ordnas det fotografering i skola och dagis. Barnen fotograferas, och under förutsättning att man som förälder skrivit på en lapp, eller skickar in en talong, eller gör motsvarande intresseanmälan via nätet, skickas efter några veckor en drös bilder hem; dels ett gruppfoto, dels ett porträttfoto av barnet, i ett antal olika storlekar. (Har du barn, eller själv har varit barn under de senaste 35-40 åren så är du säkert väl införstådd med ovanstående modell, även om de exakta formerna varierat.)

Ibland finns en möjlighet att till viss del påverka vad som skickas ut – det kan finnas olika varianter på ”paket” att välja bland – men oftast är det allt eller inget. Grundkonceptet är i alla fall att fotoföretaget skickar ut ett paket, och sedan väljer man vad man vill ha, skickar tillbaka resten och betalar för det man behållit. Tar man hela paketet får man en påtaglig rabatt jämfört med summan av de enskilda korten. Å andra sidan är det ändå frågan om en stadig kostnad (hela paketet kostar i år 400-nånting för vardera barnet; till detta kommer senare även skolkatalogen).

Och vad händer sedan med korten man skickar tillbaka…? Jag utgår från att de slängs; allt annat lär ju vara en omöjlighet.

Jag vet förstås inte hur många som väljer att köpa hela paketet, eller som väljer att inte alls få några kort hemskickade. Men jag är rätt säker på att det finns många fler som gör som vi: beställer hem för att titta på och sedan köper en del men skickar tillbaka en del*.

Det innebär med all säkerhet att det är KOPIÖSA mängder kort som först tillverkas, sedan skickas fram och tillbaka, för att till sist slängas. Snacka om resursslöseri!

Med modern teknik vore det ju hur enkelt som helst att lösa. Man kan enkelt skicka ut den digitala bilden för koll till kunden, som sedan kan beställa önskade format. Det skulle ju till och med vara möjligt att ta betalt för den digitala bilden. Och skickar man ut den riktigt lågupplöst så borde man inte behöva oroa sig för att föräldrar ska välja att skriva ut själva istället för att beställa.

Det skolfotoföretag som i år anlitades** av vårt rektorsområde gav möjligheten att anmäla via nätet att man ville få paket hemskickat för påseende. För skolbarnet kunde vi välja mellan ett antal olika varianter på paket (men de var ungefär lika ”stora”); för dagisbarnet i praktiken ett. När vi hade gjort våra val kunde vi välja att gå med på att få nyhetsbrev skickade till vår mejladress, och som tack för detta kunde vi få den digitala bilden på vårt barn som sms när bilden var klar. MEN detta val kunde vi göra först när vi talat om att vi ville ha ett paket hemskickat. Jag vill alltså ha det tvärtom: först den digitala bilden lågupplöst som sms eller per mejl, sedan möjligheten att välja vilka bilder man faktiskt vill beställa. På riktigt.

Ja, hanteringen skulle säkert bli lite dyrare. Men tänk så mycket resurser som skulle sparas!

Förresten, är inte en del av de där fotoföretagen svanen-märkta? Hur går det ihop med den här hanteringen?

*Nu skulle gärna någon representant från något av fotoföretagen kunna få bidra med statistik, så att man kan räkna på det här på riktigt.

**Ja, jag vet att skolan säger att de inte har något med fotograferingen att göra. Men det sker på skoltid, klassvis, med lärare, skolan informerar om det, och så vidare. Klart det har med skolan att göra!

9 responses to “Skolfotografering: vad händer med korten vi skickar tillbaka?

  1. Pingback: » Ingen egen e-postadress – varför då? Sanne skriver

  2. Pingback: » Ett litet inlägg om vikten av information Sanne skriver

  3. Pingback: » Tänk jag har bestämt för mig att det inte ingick någon katalog i dagispaketet vi beställde?! Sanne skriver

  4. Pingback: Sanne skriver » Tema Klasskort har inte förbättrat ett dugg sedan ifjol

  5. Pingback: Tema Klasskort har inte förbättrat ett dugg sedan ifjol | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *