Det här med kommunikation är svårt (Coop och bisfenolen)

När jag hade skrivit mitt inlägg med funderingar om kaviartuber, plåtlock till glasburkar och bisfenol, så skickade jag mejl till tre företag. Nånstans ska man ju börja, liksom. Och då tänkte jag att det var vettigt att börja med Abba Seafood (som ju är den stora kaviarproducenten), samt Ica och Coop, eftersom vi oftast köper deras kaviar. Så det var alltså dessa jag mejlade. Alla tre fick ett mejl med frågor samt en länk till mitt blogginlägg.

Abba har ännu inte svarat alls.

Ica har svarat att de vidarebefordrat frågan för att få hjälp med ett svar.

Nedan följer kommunikationen med Coop…

Mitt första mejl till dem:

Hej!

Det pratas ju för närvarande en hel del om konservburkar av metall och deras plastklädda insida som läcker den otrevliga kemikalien Bisfenol A. Av denna anledning vill jag gärna undvika metallkonserver.

Men vi äter en hel del kaviar (typ Kalles) i den här familjen. Därför undrar jag: hur är det med metalltuberna i Coops egna kaviartuber? Finns det någon plastlining eller liknande på insidan? Vad består den i så fall av? Innehåller den några kända miljögifter, till exempel bisfenoler? Eller något annat som anses tveksamt? Jag vill ha svar på detta även om halterna är godkända, ligger under gränsvärdena och så vidare: det är inte det jag undrar, jag vill veta om det över huvud taget finns.

Jag undrar också när det gäller glasburkar med metall-lock (som ju ofta är alternativet om man vill undvika metallkonserv). Vad består plasten på insidan av metallocket av? Innehåller den några kända miljögifter, till exempel bisfenoler? Eller något annat som anses tveksamt? Jag vill ha svar på detta även om halterna är godkända, ligger under gränsvärdena och så vidare: det är inte det jag undrar, jag vill veta om det över huvud taget finns.

Jag frågar alltså främst angående era egna produkter. Helst vill jag ju veta för alla fabrikat, men det förstår jag är ett hästjobb att undersöka, så därför verkar det rimligt att börja med att fråga om era egna produkter. Om ni inte har koll så är det ju dags att skaffa det :-)

Jag hoppas på ett seriöst svar. Jag vet att ni är väldigt engagerade i miljö- och hälsofrågor, och det här är en viktig fråga.

Läs också gärna mitt inlägg om detta i min blogg: http://www.sanneskriver.se/2012/06/11/fraga-till-alla-tillverkare-av-metalltuber-och-glasburkar-med-platlock-hur-ar-det-med-bisfenol-och-andra-miljogifter/

Med vänlig hälsning

Sanne

Första svaret från Coop:

Vi har mottagit förfrågan om plastbeläggning i Kaviar tuber

Det finns idag inte en tub med kaviar på marknden som inte har den här lackeringen. Vi har pratat med de ledande i branschen och där tror man att detta ska kunna var löst någon gång under nästa år. Problemet ä att man tillsätter lacken för att inte frätning ska ske på metallen med överfällning till produkten som följd, så av 2 onda ting…

Vi tackar för ert intresse och hoppas ni är nöjd med svaret.

Med vänliga hälsningar

Jag svarar Coop:

Jag tolkar svaret som att

1. kaviartuberna har plastlining

2. liningen innehåller bisfenoler eller liknande

Är det korrekt tolkat?

Den lösning som diskuteras, vad innebär den? Att ersätta bisfenol A med andra bisfenoler är t.ex. inte någon lösning, eftersom alla bisfenoler misstänks ha otrevliga effekter. Om man byter är det förstås viktigt att byta till något som inte innebär nya problem. Kanske är det dags att fundera på en helt annan typ av förpackning till kaviaren? Man kan ju ha den i någon sorts burk.

Ni svarade för övrigt inte på min fråga om plåtlock till glasburkar.

Och ja, jag vet att liningen är för att undvika att det kommer ut farliga ämnen ur metallen. Av två onda ting är det inte alltid säkert att det finns ett alternativ som är bättre än det andra ;-) Ibland är tyvärr enda svaret att helt undvika en produkt.

Jag hoppas på svar på ovanstående.

/Sanne

Coop svarar igen:

Hej

Att man ”plastlackerar” metall är för att inte metallerna ska läcka ut till produkterna. Det gäller främst varor som kan fräta på metallen. Andra burkar behöver inte det skyddet.

När det gäller alumiumtuber med kaviar lackas hela insidan.

Vänligen

Kundkontakt

Vi har mottagit förfrågan om plastbeläggning i Kaviar tuber

Det finns idag inte en tub med kaviar på marknden som inte har den här lackeringen. Vi har pratat med de ledande i branschen och där tror man att detta ska kunna var löst någon gång under nästa år. Problemet ä att man tillsätter lacken för att inte frätning ska ske på metallen med överfällning till produkten som följd, så av 2 onda ting…

Vi tackar för ert intresse och hoppas ni är nöjd med svaret.

Med vänliga hälsningar

(Ja, det är samma text igen i nedre halvan av texten.)

Nytt svar/fråga från mig:

Är detta menat att vara svar på mitt mejl från den 12 juni eller från den 11 juni?

Jag skickade först ett mejl med fråga 11 juni, fick svar av er den 12 juni, och jag svarade i min tur på det mejlet den 12 juni, eftersom jag dels inte hade fått svar på mer än en liten del av min undra, dels hade följdfrågor.

Nedanstående svar från er idag innehåller svaret ni skickade första gången, och ovanför har ni lagt till lite mer text, som inte tillför någon ytterligare info och inte svarar på mina frågor.

Det skulle för övrigt vara lättare att följa konversationen om ni inte klippte bort det som tidigare skrivit från mig i kommunikationen.

Jag skulle uppskatta om jag kan få kontaktuppgifter till någon hos er som faktiskt jobbar med de här frågorna så att jag kan få tydligare svar. Gärna mejladress, eftersom det underlättar eftersom jag oftast bara har tid för det här på kvällarna.

/Sanne

Och idag har jag fått svar från Coop igen:

Hej igen

Ber om ursäkt om du inte tycker att du du får rätt svar.

Tyvärr är det reklamationssystem vi arbetar i inte alltid så kommunikationsvänligt, det bygger på en fråga och ett svar, sedan blir det rörigt. Det beklagar vi.

Du frågade om kaviar och vi svarade vad vi visste i det fallet vi har inte har några listor på vilka produkter som kan innehålla detta ämne.

Coop följer och ställer krav på att samtliga leverantörer skall följa aktuell lagstiftning vad gäller innehåll av ämnen i bisfenolgruppen i matförpackningar.

Coop ställer krav på leverantörer att samtliga material som kommer i direktkontakt med livsmedel samt förpackningar för livsmedel som är ämnade för barn under 3 år inte får innehålla bisfenol A.

CBS (Coop Butiker & Stormarknader) bytte sommaren 2011 ut sina kassakvitton, som då innehöll Bisfenol A, till dagens bisfenolfria kvitton.

Vi följer löpande regeringens och myndigheters arbete i frågan om ämnen i bisfenol gruppen och utvärderar löpande våra varukrav i frågan. Om lagkraven ändras kommer vi naturligtvis att följa dessa

Men om det är någon specifik produkt du vill ha upplysningar om så tar vi reda på detta.

Med vänliga hälsningar

Rörigt? Ja, det är det. Jag får ur ovanstående fram ungefär följande:

  • Alla kaviartuber innehåller plastlackering. De svarar inte på vad den innehåller men talar om att problemet eventuellt ska kunna lösas till nästa år. Samtidigt talar de om att de ställer krav på att alla material som kommer i direktkontakt med livsmedel ska vara fria från bisfenol(?!?) Menar de att de vill få bort plasten från kaviartuberna av andra skäl? Eller att plastlacken i kaviartuberna innehåller bisfenol men att kaviar inte är livsmedel? Jag blir inte klok på vad de menar.
  • Coop är inte kapabla att svara på mer än en fråga. Det finns många fler frågor i mitt ursprunliga mejl, men de svarar i princip bara på den första. De svarar inte heller på vem jag istället borde vända mig till.
  • Om jag ska kunna få specifika svar måste jag specificera exakt vilka produkter det handla om. Det blir långa listor om alla burkar ska räknas upp… ;-)
  • Coop har ett mejlsystem i sin kundtjänst som inte klarar av att hantera att kunden vill fortsätta kommunicera med dem. (Det borde vara ett allvarligt problem för Coop.)

Jag har full förståelse för att inte kundtjänst kan allt. Men det de borde kunna är att skicka frågor vidare till rätt person, och att inte tappa bort kundens frågor.

Ibland är det påfrestande att föröka vara en aktiv konsument. Hur går jag vidare nu, liksom?

2 responses to “Det här med kommunikation är svårt (Coop och bisfenolen)

  1. Pingback: Sanne skriver » När Naturskyddsföreningen frågar får de svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *