Nu har Ica svarat om bisfenolen

Den som väntar på nåt gott… får till slut svar. Ica har svarat angående min fråga om bisfenol i kaviartuber och lock till glasburkar:

Här kommer svar från vår leverantör av Kaviar och Caviar:

När det gäller denna frågan så arbetar vi tillsammans med våra leverantörer för att få bort denna lacken. På Caviar produkterna så finns lacken på utsidan av locken. Vilket gör att den kommer ej i kontakt med caviaren. För Kaviar så används den på både ut och insida men här har vi kommit ganska långt med våra leverantörer i tester med nya lacker. Dock kommer det inte bli skifte förens under 2013 eftersom det är hållbarhetstester som häller på och görs just nu.

Gällande tomatpurén har vi fått följande info från leverantören, på engelska;

Following your request, on the basis of the declarations received from our suppliers of lacquers and varnished we confirm as follows:

The products used by us, which we apply using the good practices in accordance with the legislation and technical regulations, and destined for the internal protections of metallic packaging are suitable for contact with food in that:

  • They conform as requested by the Ministerial Degree 21/03/73 and subsequent updates
  • They conform as requested by E.C.Regulation n°. 1935/2004
  • They conform as requested by E.C. Regulation n°. 1895/2005
  • At European level, the reference for the coating is represented by the CEPE Guidelines ”CODE OF PRACTICE FOR COATED ARTICLES WHERE THE FOOD CONTACT LAYER IS A COATING” published by the European Council of Paint, Printing Ink and Artists™ Colours (CEPE) associate member of the European Metal Packaging (EMPAC).
  • In the production processes, our supplier assures that good manufacturing practices are adopted as foreseen in the E.C. Regulation n°. 2023/2006.
  • They are in conformity as requested by legislative decree 152/2006 art. 226 comma 4
  • The substances ortho-pheylphenol, silicone and fluorides are not intentionally used in the process of production of lacquers and varnishes, and according to information received from their suppliers, are not present in the raw material used by them.

Jag ska erkänna att jag inte riktigt orkar försöka rota i all lagstiftning det hänvisas till i det engelskspråkiga svaret. Är det någon som känner för ett djupdyk? ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *