Jag vill byta plats på lördag och söndag

På lördagsmorgonen vill jag ta det lugnt. Trött efter veckan har jag behov av att sova ut, äta frukost i lugn och ro, läsa tidningen. Ta dagen lite som den kommer. Eller, i alla fall hinna hämta mig en aning innan jag tar mig samman och försöker tänka efter vad som behöver göras och vad vi vill hinna göra under helgen. Klockan är minst över elva, ofta mer, innan vi är på banan: frukost äten, alla påklädda och tandborstade – familjen redo att kunna ta beslut och eventuellt åka iväg någonstans ifall vi vill eller behöver.

Men.

På lördagarna stänger allting tidigt. På söndagarna är allting stängt.

Som renoverare behöver vi ofta tänka igenom först, skaffa byggmaterial sedan. Bygghandlarna på orten stänger 12 (den vi helst handlar av) respektive 13 på lördagar. Alltså måste vi tänka igenom vad vi behöver tidigare under veckan och sedan komma iväg i tid på lördagsmorgonen.

Biblioteket är trevligt att besöka. Typiskt trevligt helgnöje. Biblioteket stänger 13 på lördagar.

Och runt 13, möjligen 14, stänger allting i centrum. Ska man gå och strosa, gynna de lokala handlarna, så måste man alltså skippa den där lugna sköna lördagsmorgonen – som i någon mån är det viktigaste av allt för att koppla av och känna sig LEDIG.

Efter det är bara mataffärerna öppna.

Jag vill ju kunna ha lördagen som ledighet, till att inte behöva stressa iväg, inte behöva passa tider!

På söndagen däremot, då har jag hunnit tänka. Hunnit vara spontan hemma. Hunnit komma fram till vad som fattas av barnens kläder. Hunnit fixa med huset och kommit på att vi fattas en viss sorts skruv eller behövs fler brädor eller en säck bruk.

Då vill jag åka iväg och köpa det där byggmaterialet som saknas. Skaffa mössan som saknas till barnen. Drälla på biblioteket en stund. Ladda om och förbereda mig för veckan som kommer.

Men då är allting stängt.

Söndag eftermiddag skulle passa mig utmärkt för öppna affärer. Som på julskyltningen – 14-18 söndag eftermiddag.

Men det enda som har öppet den tiden alla andra söndagar på året är stora köpcentra. Så det blir dit vi åker när vi ska handla saker åt barnen. (Eller på nätet; där är det öppet jämt.) För även om man försöker hålla nere konsumtionen, så behövs en del saker ibland.

Jag skulle gärna handla lokalt, gynna bygdens egna handlare. Men det blir extra svårt när de faktiskt inte har öppet när det funkar för mig.

Kan inte handeln på små orter satsa på öppet på söndageftermiddagar istället? Eller är det verkligen bara jag som funkar så här? För det här är verkligen min helgångest, så gott som varje helg. Den här slitningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *