Trädgård. Maj. Underbart väder.

Huset ser ut som ett bombnedslag. Köket är överfyllt med disk (och att det inte ser värre ut är tack vare min man). Biblioteksböckerna är försenade. Det finns massor med saker som borde göras, planeras, ordnas upp. Vi borde börja röja ut inför badrumsrenovering, städa uthus, planera mat för veckan.

Men det är maj. Det har varit underbart väder på sistone. Och jag har inte tid att göra allt det där tråkiga. Ibland behöver jag få  göra saker bara fullt ut. Sån är jag. Jag mår bäst när jag kan hänge mig fullt ut, utan nästan några avbrott. Det är därför jag avskyr när lediga dagar ska sabbas av en tid att passa mitt i – då tvingas jag hålla koll på tider och kunna förbereda mig för annat.

Den senaste veckan har jag använt varje ledig stund (typ) till att gräva och hacka, för att få bort vindor, kvickrot, kirskål, knölklocka och annat ogräs, för att förbereda trädgårdslandet för årets odlingar. Idag fick vi belöningen, i form av att kunna börja göra ”finjobbet”.

Vi har flyttat vinbärsbuskar. De där stackars sorgliga vinbärsbuskarna som vi satt längs ena kanten på trärgårdslandet för typ tio år sedan, när planen var att sätta bärbuskar runt hela trädgårdslandet – när vi ännu inte fattat att buxbomen kväver allt inom en meters avstånd, typ. Vinbärsbuskarna är mindre nu än när vi satte dem. Men vi flyttade en redan ifjol, och den mår mycket bättre nu.

Vi har flyttat krusbärsbuskar. Krusbärsbuskar som vi för ett antal år sedan flyttade från det ställe där vi numera har komposter – och trekammarbrunn. De har också fått stå för nära buxbomen länge nu. En av buskarna har tynat bort. De båda andra har vi grävt upp och delat sönder i mindre – för att kunna få bort kirskål, kvickrot och annat ogräs, samt för att kunna bräcka bort gammalt dött trä från plantorna, dött trä av sådan grovlek att det först var svårt att fatta att det faktiskt var krusbärsbusken själv. (Det växte dessutom någon sorts ticka på en av dem.)

Och så har vi sått de saker som det är tid för. Barnen har dessutom fått varsin el av landet.

Så idag har vi sått (och satt)

 • gul lök, röd lök, schalottenlök (sättlök)
 • salladslök
 • morötter (Nantaise 2, Paris Market, Jaune du Doubs, Atomic red)
 • majrova
 • kålrabbi
 • palsternacka
 • rucola
 • rädisor
 • ärtor (Sugar Snap, Blauwschokker, Oregon Sugar pod, samt vanliga låga)
 • solrosor (låga)
 • ringblommor
 • doftklint
 • blå snokört
 • honungsfacelia

Och så är vattnet därute inkopplat igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *