Enskilt avlopp

De enskilda avloppen är på tapeten igen. Det har skrivits en del på sistone om att många (MÅNGA) enskilda avlopp är undermåliga. Och att de lösningar som används för enskilda avlopp generellt sett egentligen inte duger något till.

(Vet du inte vad enskilt avlopp är? Lugn, det är inte du som är dum i huvudet :-) Enskilt avlopp betyder att du har en avloppslösning som inte innebär att ditt avloppsvatten går iväg till kommunens reningsverk. Typ.)

Vi har enskilt avlopp (och kommunalt vatten). Och vi har löst det med en klassisk lösning av det slag som nu alltså sägs vara otillräcklig.

Avloppet var bland det första vi åtgärdade här. Eller bland de första större sakerna i alla fall. Våren 2004. Först bytte vi panna i mars, sedan grävdes avloppet i april-maj nånting. Vi hade en bebis i sele när vi sprang runt bakom äppelträden och pekade och diskuterade hur det skulle grävas.

Då, 2004, kändes det redan som ett typ urgammalt problem, något man tjatat om från miljö- och kommunhåll länge och väl. Något man inventerade för att kunna ställa krav och ultimatum till husägare. Fast samtidigt uppfattade jag det som att man fortfarande från de flesta kommuner inte hade landat i vilka ”alternativa” lösningar (alltså annat än infiltration och markbädd) man egentligen skulle tillåta. Så även om vi egentligen hellre hade velat ha något bättre och mer konstruktivt så valde vi att köra på detta ”vanliga” för att slippa hamna i trassel. Och vi väntade inte ens in att det skulle komma inventerare och inspektörer och döma ut det befintliga innan vi tog itu med avloppet, utan startade processen på eget initiativ. För det som fanns innan var bara trekammarbrunn och sedan stenkista under åkern. Och för kök och tvättstuga så fanns inte ens det, utan dessa avlopp gick bara till varsin sjunkbrunn typ en halvmeter utanför huset (vilket ju i sig kändes ganska vanskligt – hälla ner en massa vatten i grunden?) Det vill säga ungefär vad som helst var bättre än det befintliga.

Men när nu de enskilda avloppen är på tapeten igen, så drabbar förstås det dåliga samvetet. För vi är en del av problemet, bara utifrån det faktum att vi har enskilt avlopp.

Nå, enskilda avlopp varar inte för evigt. Vi får byta till en bättre lösning nästa gång det är dags att åtgärda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *