Bouppteckning

När någon har avlidit ska ni som ingår i dödsboet göra en bouppteckning. Det innebär att ni går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder.

Kan göras av privatperson

En bouppteckning kan göras privat. Då ska en av er efterlevande som bäst känner till dödsboets egendom utses till bouppgivare och lämna uppgifter om dödsboet.

Bouppgivaren ska också utse två utomstående förrättningsmän. Det är två personer som inte är familjemedlemmar och som inte på grund av lag eller testamente har rätt till att ärva av dödsboet. Förrättningsmännen intygar att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd.

Om ni har bett någon utomstående förvalta dödsboet, exempelvis en boutredningsman eller en testamentsexekutor kan inte samma person agera som förrättningsman.

Om ni anlitar professionell hjälp med bouppteckningen, till exempel en begravningsbyrå eller jurist, får ni hjälp av dem och behöver inte Skatteverkets broschyr eller blanketter.

Bouppteckning ska skickas inom fyra månader

Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet. Skatteverket skickar ett informationsbrev med en förteckning över vilka kontor som handlägger bouppteckningar till dig. Informationsbrevet har ett ärendenummer samt personuppgifter om den avlidna personen. Vi skickar brevet tidigast tre veckor efter dödsfallet.

Bouppteckningen är dödsboets legitimationshandling och visar vem som har rätt att företräda dödsboet. Registrerad bouppteckning behövs ofta för att banker ska tillåta uttag från den avlidna personens konto eller era gemensamma konton. En bouppteckning kan göras privat eller med hjälp av en begravningsbyrå eller jurist.

Och så vidare… Ovanstående är hämtat från skatteverket.se

Kontentan är: Bouppteckning är sånt som måste göras. Man kan göra det själv om man vill spara pengar, för det kostar en del.

Men det verkar krångligt. Det verkar vara stor risk att man gör fel.

Och döden genererar en oherrans massa administrativt arbete ändå, med blanketter från försäkringsbolag och annat. Redan mer än vad jag mäktar med, känns det stundtals som. Och jag är inte mitt mest fokuserade och strukturerade jag.

Jag tänker att det får vara värt pengarna att låta någon annan göra det. Lite som att anlita hantverkare när man ska göra vissa typer av saker, medan man klarar att göra annat själv.

Fast snåla ekonomiska Sanne-delen tänker att det är då förbannat slösaktigt i ett läge som detta.

I alla fall, imorgon ska jag träffa juristen som ska göra bouppteckningen. Så nu vill jag bara höra att det är rätt, för jag har nog med mina egna inre/interna ifrågasättanden.

5 responses to “Bouppteckning

  1. Absolut ska ett proffs fixa det där. Bara tanken på att få allt rätt, och hur blir det med dig, och med barnen, och med eventuella grejor som är svåra att veta om det var hans eller dina, och hur gör man med….Näe, leja bort det och se till att det blir rätt, det är nog väl använda pengar!

  2. Mycket kan (och ska, om inget annat så för själen), man göra själv, men det finns saker som det är bättre att låta proffsen sköta. Som bouppteckningar. Så sover man bättre och kan lägga energin på det som verkligen ger något att göra själv.

  3. Jag tycker du gör helt rätt och hade resonerat likadant. Du får se det som att du köper vila åt dig själv. <3.

  4. akristina111

    Man kan inte göra allting själv! Att köpa tjänster är ett jättebra sätt att få livet att gå framåt när man inte orkar driva allt själv. Som nu.

  5. Martin Björnsson

    Ja. Bra val. <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *