Nektar

Jag har ju en del blommor i trädgården, blommor som uppskattas av humlor och bin och fjärilar och andra insekter. Gott och väl så.

Ganska ofta funderar jag över olika blommor och deras storlek och deras nektarmängd. Bland de saker som insekterna älskar i min trädgård är till exempel oregano, gurkört, honungsfacelia och stockrosor.

Oreganon har många små blommor. Gurkörten har något färre något större blommor samt ger liksom intrycket av att inget kan finnas i den väldigt öppna blomman. Stockrosorna har få och stora blommor.

Men hur många små oreganoblommor motsvarar en stor stockrosblomma? Om man skulle optimera för insekterna och inte alls ha blommorna för att de är vackra, borde man då satsa på stockrosor eller oregano eller något annat för at maximera? Hur många humlor räcker en stockrosblomma till?

Ja, jag inser att det är bra med blandning – för att de säkert uppskattas av olika insekter, för att de blommar vid delvis olika tillfällen, för att det är bra att sprida riskerna, och så vidare.

Men det hindrar ju inte mig från att stå och fundera när jag ser humlorna fara i och ut ur blommorna :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *