Black Friday och julhandel och earth overshoot day

Idag är det Black Friday. Och i år har svensk handel uppenbarligen hakat på fullt ut: i princip varenda annons i tidningen idag nämner Black Friday, och jag får till och med mejl från fröhandel och stället där jag köpte bivaxsalva förra året om att de har rabatter i samband med Black Friday.

Och snart drar julhandeln igång – om den inte redan gjort det.

Men Earth Overshoot Day inföll redan i slutet av sommaren, och tidigare för vart år. Redan då hade vi alltså förbrukat årets resurser.

Och jag funderar på om vi borde räkna konsumtionsåret från ett annat startdatum än januari. Eftersom vi kommer att ha hysteriskt konsumerande i slutet av året, i samband med jul och sånt, oavsett. Och om folk vet att de redan förbrukat årets resurser men ändå vill fira jul och alltså kommer att ”göra fel” oavsett, så kanske hämningarna släpper totalt – det känns lite som att det redan hänt, liksom? Men om julen istället inträffar innan resurserna för året är slut så kanske det känns möjligare att bry sig om att hushålla med årets resurser?

(Idag är definitivt inte dagen jag ska försöka förklara hur jag menar. Men kanske fattar någon ändå?)

One response to “Black Friday och julhandel och earth overshoot day

  1. Tyvärr så tror jag inte att de som överkonsumerar hejdlöst till jul (eller annars) har en tanke på det där med begränsade resurser och så…

    Hörde några kolleger diskutera Black Friday på lunchen, det handlade om att den ena kanske skulle avstå från att resa på solsemester med familjen två gånger per år (och istället åka ”bara” en gång) för att istället kunna shoppa mer idag. Jag har svårt att tro att dessa (förvisso trevliga) personer ens nås av nyheten om när Earth Overshoot Day inträffar, eller bryr sig speciellt mycket om det.

    Ack ack :(

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *