När bara den ene vabbar – i teorin, men inte i praktiken

För mig är det en självklarhet att båda föräldrarna ska dela ungefär lika på föräldraledigheten. Det har vi också gjort. Vi har plockat ut ungefär lika många dagar och varit lediga ungefär lika mycket. Och numera har vi dessutom båda gått ner i arbetstid. – Men i statistiken är det min deltid som syns som betald föräldraledighet. För det är bara jag som fyller upp med lägstanivådagar. Det är nämligen jag som har störst nytta av dem, SGI-mässigt. (Jag återkommer till det.)

Likaså tycker jag det är självklart att båda föräldrarna ska vabba ungefär lika mycket. Och det gör vi också. Vi håller visserligen inte exakt koll på dagarna, men på ett ungefär. Vi kollar av i kalendrar vem som just då har svårast att vara borta från jobbet, och så försöker vi se till att det ska jämna ut sig ungefär i längden.

Men i statistiken är vi ett av de där paren där mamman plockar ut all vab (eller strikt talat all tillfällig föräldrapenning,som det heter när man får pengar av Försäkringskassan för att vara hemma med sjukt barn).

De dagar min man vabbar kommer aldrig till Försäkringskassan. Det är ingen idé att han vabbar ”på riktigt”. Enda skillnaden är att han får mindre pengar. Men han måste likförbaskat göra allt sitt jobb. Hinner han inte när han är hemma med sjukt barn, så får han jobba ikapp (ofta på nätterna) senare. Alltså vore det en ren förlustaffär för honom att söke tfp.

Det är visserligen ingen som gör mitt jobb heller när jag inte är där. Inga vikarier eller så. Men i de flesta fall innebär det att jag får skjuta upp saker och prioritera hårdare. Och kanske jobba över någon gång. Men inte att jag måste jobba igen alla de timmar jag missat.

Men som sagt var, statistiskt innebär det att det alltid alltid bara är jag som är hemma när våra barn är sjuka. (Dessutom innebär det att min man jobbar för mycket. Det är en större nackdel. Och ja, det är en dålig lösning det här :-))

Och som sagt var, eftersom min man inte plockar ut någon tfp (och inte heller sjukpeng i normalfallet) så vinner han inte så mycket på att fylla upp sin deltid med lägstanivådagar.

*peppar peppar*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *