Julkalendern

Jag gillar verkligen årets julkalender Hundra år till julafton. Detsamma gäller för alla jag känner som sett den och sagt/skrivit vad de tycker.

Tidigare idag såg jag även avsnitt 16, som är det enda avsnittet hittills jag inte haft tid/tillfälle att se den dag det först sändes. Det är lite fascinerande hur mycket av det jag ser som ”självklart” som verkar ha sitt ursprung ungefär då…

Men helt uppenbart är det många ”därute”, av folk som har åsikter om julkalendern, som inte gillar den. En vanlig åsikt är tydligen att julkalendern Hundra år till julafton är vänstervriden. Och jag funderar över det här att folk liksom inte kan skilja på att hyfsat neutralt redogöra för olika tidsepoker och hur människor har levt och under vilka förhållanden (som i julkalendern) – och att framföra politiska uppfattningar om hur något borde vara eller göras (vilket de inte gör i julkalendern). Om de som ser serien kommer fram till att det är dåligt att människor kunde säljas som trälar eller leva under miserabla förhållanden under olika perioder av vår historia, ja då är det faktiskt de själva som kommer fram till politiska ställningstaganden. Och om de av de senaste dagarnas avsnitt om sjuttiotalet drar slutsatsen att julkalendern är vänstervriden…? Alltså herregud, det är ju inte precis frågan om något glorifierande av den eran, om man säger så.

Nej, enda rimliga sättet att komma fram till att kalenderm är vänstervriden är nog att man har bestämt sig för att den är det redan från början. Eller att man är så fast i att vilja tro att allt var så fantastiskt och mycket bättre ”förr” att man helt enkelt är inkapabel att ta till sig någon sorts redogörelse för hur det kan ha varit, om den inte glorifierar allt.

Och apropå folks klagomål på en specifik del av dagens avsnitt:
– Frågar inte alla barn (eller i alla fall de allra flesta) i ganska tidig ålder hur barn blir till?
– Dessa föräldrar som uppenbarligen inte vill att deras barn ska ”pådyvlas sexualkunskap”, vad svarar de egentligen på barnens frågor?

Julkalendern har satsat på att fånga tidsandan. Skulle man försöka fånga tidsandan för 2015 så är en del av den för min del att det är ganska okomplicerat och att vanliga enkla fakta kan hanteras som just det, utan att lindas in eller ljugas kring. Men det gäller helt uppenbart inte för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *