Hur nyttig är glasslunchlådan?

Vi är sådana där nitiska plastburkssparare. Burkar och hinkar som innehållit glass, yoghurt, skaldjur, delikatessallader och liknande diskas och sparas. De används sedan till allt möjligt: förvaring av kritor och modellera, skruv och spik, blandning av färg i olika nyanser och en hel massa annat. Men framför allt används de till matrester och infrysning av lunchstorkok.

Visst, man kan köpa oanvända plastburkar. Men de är ofta mindre stabila och mindre praktiska än glassburkar och yoghurthinkar. Och dessutom: burkarna man köper kostar en hel del. Ibland nästan lika mycket som glassburken inklusive glass. Och då är ju inte valet så svårt…

Det jag dock ibland undrar över är om de är hälsomässigt sämre. Eftersom det är matvaror som förvaras så antar jag att det ska vara OK att ha mat i dem igen. Men vad händer med glasslådan när man värmer eller tinar matrester i burken direkt i mikron? Börjar den släppa ut farliga ämnen då? Eller när den körs i diskmaskinen? När man stoppar i mat som fortfarande är varm? Det är ju inte en gång det händer, utan många många gånger. Blir det värre med tiden? (Kan kanske några av producenterna tänka sig att svara på detta? Till exempel Sia, som gör god ekologisk och förhållandevis närproducerad glass?)

Den enda egentliga nackdelen med att spara glass- och yoghurtburkar är att nyköpta burkar ofta är genomskinliga, medan ”påköpetburkarna” är ogenomskinliga. Genomskinliga burkar underlättar när man ska hålla koll på vad det egentligen är för olika rester man har i kylen.

Om nu glassburkar och liknande är okej ur hälsosynpunkt, så kanske jag kan få önska lite produktutveckling?

Dels skulle jag alltså önska att själva burken är genomskinlig. (Locket får gärna vara färgat.)

Dels skulle det vara smidigt med en liten färdig skrivyta: en tom vit del av locket som är lite matt, där det lätt går att skriva med en blyerstpenna vad man stoppat i burken och när.

Här finns fantastiska utvecklingsmöjligheter, i att redan från början anpassa burken så att den ska vara extra användbar efteråt. Definitivt ett mervärde för kunden – och därmed ett försäljningsargument. (Självklart så länge det inte innebär att tillverkningen blir mer resurskrävande.)

2 responses to “Hur nyttig är glasslunchlådan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *