Omöjligt pussel

Jag bygger vägg.
I teorin var det ganska enkelt. Ytterligare en av dessa trevliga väggar, som vi själva reglat upp: korta snälla cc-mått, rakt och snyggt.

Men… *ta-tata-ta-TAAAAAAAA* [skrämmande musik]

…väggen är inklämd mellan två yttre ”delar”:

Till vänster (från den sida jag nu jobbar på) är det snedtaket. Kraftig lutning – på varje panelbräda, som bygger drygt 8 cm i höjd, ska brädan bli drygt 10 cm kortare. (På denna sida finns även några rör att göra uttag för, ganska nära golvet, men dem har jag redan tagit mig över.)

Till höger finns en murstock. Den lutar åt motsatt håll jämfört med snedtaket, d.v.s. även från detta hållet blir brädorna kortare och kortare; här rör det sig dock om allt mellan några m.m. och 1,5 cm per brädvarv; dessutom är det här inte fråga om en perfekt rak linje Murstocken är putsad, och nertill går väggen nästan kant i kant med murstocken, men längre upp sticker murstocken ut en aning. Det rundade hörnet på murstocken gör det hela mer spännande (och ger mig övning i snedsågning – på ”fel” håll – med sticksågen).

Alltså: det smalnar av uppåt. Varje bräda ska vara kortare än förra, i båda ändarna.
Varje bräda ska ju dessutom passas ihop med sponten…
Det innebär att en bräda som är avsågad i rätt längd för den plats där den ska sitta, egentligen är någon cm för lång för att kunna passas in en cm högre upp (ovanför fjädern) där man måste ha den för att kunna börja banka dit den

Visst, det går att få lite snits på det där: Man passar in den spetsiga ändanmot snedväggen, med brädan en aning uppåtlutat och utåtskevad i andra änden, börjar banka dit den där, bankar lite på kortsidan av brädan i murstockändan, så den kryper lite längre in, bankar ner den lite mer i den spetsiga ände, bankar in den lite mer i murstockänden, etc, tills dess att den kommit in så pass att de kan bankas ner helt och spikas fast.

Funkar hyfsat. I början, i alla fall, när det handlar om brädor som är närmre 3 meter långa.

Nu är jag nere på halva den längen. Och det är redan påtagligt svårare. Kortare längd – större effekt av problemen.

Jag börjar fasa för resten av väggen. Hur i helskotta ska jag lyckas lösa det?!?

Sedan är det ju andra sidan av väggen. Men där funderar jag faktiskt på att göra ”fel”: börja uppifrån.

För om man sätter översta brädan först, och sedan bankar i nya underifrån, så försvinner ju hela problemet.

Det känns lite bisarrt, förstås. Men det borde ju gå att göra så?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *