Köksplanering – vill du tycka till?

Vi har så smått börjat försöka planera köket.

Det är alltså ett litet kök, med en yta på ca 10,5 kvadratmeter. En dörr på varje vägg; på en av väggarna dessutom ett fönster. Att få plats med matbord är uteslutet – därför står matbordet i ett angränsande rum, som kallas matrummet. Väggarna är av putsat tegel, så man flyttar inte väggar för skojs skull. (Plus att vi inte vill det ändå.)

Det nuvarande köket är gammalt och dåligt planerat, med skrymmande dåliga gamla skåp och alltför liten bänkyta. Dessutom delvis modifierat eftersom vi varit tvungna att skaffa ett större kylskåp (vi ville få plats med mer än två liter mjölk), och när andra barnet kom blev diskmaskin en nödvändighet (då rök lådhurtsen).

Köket innehålleridag en emaljerad vedspis, som dock inte får användas om inte först skorstenen först provtrycks, eftersom det är för längesedan den användes. Vedspis är mysigt, och bra vid strömavbrott (men det drabbas vi sällan av), men efter mycket övervägande har vi kommit fram till att den tar för mycket plats i vårt ändå väldigt lilla kök, så den lär försvinna. Däremot tänker vi oss att ha en större elspis än den befintliga treplattors smalspisen (50 cm) – vi tänkte satsa på modernare saker: separat häll och ugn (på väggen för den senare).

Så här ser skisserna ut hittills:
Uppifrån. Dörren i övre kanten går till farstu, tvättstuga och den utgång vi använder. Dörr till höger till genomgångsrum, källare och badrum. Dörr nederst till matrum (och vidare till bl.a. vardagsrum). Dörr till vänster till kontor och studio.
Uppifrån. Dörren i övre kanten går till farstu, tvättstuga och den utgång vi använder. Dörr till höger till genomgångsrum, källare och badrum. Dörr nederst till matrum (och vidare till bl.a. vardagsrum). Dörr till vänster tillll kontor och studio.


Vy från kontorsdörren.


Vy från badrumshållet, bort mot spishäll och köksbänk.


Vy från matrumsdörren mot diskbänk. Fönstret vetter mot innergården som ligger ungefär mot norr.

Kylskåp och diskmaskin ska vara de befintliga, som är ganska nya.

En del saker finns inte med i skissen.

  • På båda sidor om fläktkåpan funderar vi på att ha öppna hyllor, till flaskor med olja och vinäger, pastaburkar och liknande.
  • I hörnet mellan matrumsdörren och dörren bort badrummet ska det även vara bänkskiva på andra hållet, över elementet, fast en inte lika djup bänkskiva. Under denna ska det inte vara något (bara ben i yttre änden). Här ska man alltså kunna sitta och ta en kopp kaffe, eller ett barn kan sitta och rita medan en vuxen lagar mat. Eller för den delen en arbetsyta till. Det ska alltså bli en L-formad hörna. Skåpet i det hörnet kommer att delvis vara under bänkskivan åt andra hållet. Vi har även funderingar kring att ha bänkskivan i denna del i avvikande färg, t.ex. i rent trä, för att förstärka känslan av att detta är ett matbordssubstitut. Och kanske till och med ha denna bänkyta lite högre?
  • Ovanför L-et ska det också vara en del öppna hyllor, för teburkar (mååånga), tekanna, kaffe och liknande. Eventuellt ska även vattenkokare och kaffebryggare stå på dessa hyllor. Här ska också finnas smålådor för gummisnoddar, plastpåsar, pennor, etiketter etc.
  • Bänkskivan på diskbänken ska snedkapas/rundas i hörnet mot badrummet.

Vill du jag ska beskriva mer i detalj någonstans? Eller har du tankar kring vad som är bra eller dåligt tänkt? Berätta! Kom med (konstruktiv) kritik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *