Bruk, bråk och ångest

Lite familjegräl på lördagkvällen (inte mellan mig och sambon) fick processen att rent praktiskt avstanna (eller i alla fall sakta ner oerhört) ett tag. Och även ett par dagar efteråt satt ledsenhet och allmän irritation kvar och stal en hel del av den energi som egentligen behövdes till annat. Som till motivation att bråka med väggarna…

Jag förstår inte varför folk lägger så mycket fokus i köksplanering på om man ska flytta vatten/avlopp eller inte. Att det liksom anses vara det knepiga. Att flytta vatten och valopp hade ju varit hur enkelt som helst när vi hade golvet uppe. (Va, plockar inte alla upp golvet? ) Rörtjommen passade ju på att byta till moderna vattenledningsrör, och elektrikern drog nya elrör under golvet. Vi hade kunnat få vatten, avlopp och el vart vi ville utan att det hade tagit många minuter mer än vad det gjorde.

Det som däremot hade varit mycket svårare hade varit att helt flytta om, så att vi inte skulle ha skäp där vi tidigare haft skåp. Jisses vilket jobb det skulle ha blivit!

Jo, för bakom de bortplockade skåpen och bakom det nedplockade kaklet var det… inte snyggt.

Det huvudsakliga problemet består av att att väggarna är putsade. Men inte med en enda sorts puts. Det finns partier som i princip är något i stil med lerklining. Partier som är kalkbruk. Partier som är lagning med modernt bruk på lerklining eller putsbruk. Partier där det suttit kakel med cementhaltigt fix ovanpå leklining (och alltså nästan allt rasar när man tar bort kaklet). Partier som aldrig varit synliga utan alltid suttit bakom skåp och därför inte gjorts särskilt noga och ser förfärliga ut.

Att av allt detta få till snygga jämna ytor skulle ta en förfärlig tid. Men, som sagt var, tack och lov kommer det mesta även nu att vara bakom skåp.

Det mesta måste dock putsas med kalkbruk (med några undantag). Kalkbruk behöver lång tid att härda. Buden om hur lång tid varierar en del – klara besked är svåra att få. Men det oroar mig. Hinner det härda innan det är dags att sätta upp skåpen, ifall vi skulle behöva fästa något i nyputsade delar? Kommer vi att kunna/hinna måla i alla fall alla synliga partier? Köket levereras den 14 juli – hinner vi tills dess? Jag har hunnit ha en del ångest över detta minst sagt…

Måndagen ägnades huvudsakligen åt att knacka bort rester av kakelfix som stack ut för mycket och åt att knacka bort ”bom”, samt plocka bort gamla kabelfästen och annat som satt kvar på väggarna. Likaså halva dagen igår. Tröstlöst, tråkig, deprimerande och dammigt. Sedan började jag putsa kalkbruk.

Idag har vi börjat förbereda taket för målning. Tvättat med vamp på skaft med vatten och diskmedel. Massor med gammalt fett, speciell längs ”pärlan” i pärlsponten. Och så slipat. Sedan gav jag mig på putsandet igen, ett andra varv (fast några ställen som inte ska vara utsatta sedan är ännu inte ens gjorda första varvet). Men nu har jag bestämt att det är kväll sedan typ en halvtimme, så nu gör jag inte mer ikväll ven om jag kanske borde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *