Brunkål

Grunden är Vår kokbok från 1964, eller min mamma, eller kombinationen därav.

Skär vitkål i bitar. Alltså, skär av en bit av huvuden,  skär delen på ena ledden, skär strimlorna på andra ledden. Gör detta med åtminstone ett kålhuvud, gärna två.

Smält smör i gjutjärnsstekpanna. Häll i så mycket kål som funkar. Ringla över lite mörk sirap. Fräs en stund. Häll över i långpanna. Fortsätt fräsa kål i omgångar tills långpannan är full. Har du varmluftsugn kan du göra två långpannor.

Gör buljong på köttbuljongtärning. Häll på en halv liter per långpanna.

Ställ in i ugn, ca 200-220 grader. Rör ungefär var 20-30 minut. Späd eventuellt med mer vätska. Låt stå i ugnen 1½-2 timmar.

Låt svalna. Frys in i lagom mängder.

Vid användning, värm sakta i gryta på spisen med mer vätska (buljong/skinkspad/vatten).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *