Okej, då kör vi igång – 10 procents minskning i år!

Nämen hörni, nu får det bli lite ordning på torpet. Vi måste börja ta oss nerför trappan. Minska utsläppen, bit för bit. Inte bara rent allmänt sett göra vårt bästa, utan sätta konkreta mål. Sätta upp en plan. Hur många procent var det nu vi borde minska per år? 10-20 procent, ja. I alla fall för oss i den rika delen av världen.

Nå, låt oss hålla oss till tio procent per år. Bättre att komma igång, liksom.

Ja, det blir orättvist. Absolut. Jag tycker att det blir orättvist för att jag måste minska fastän jag aldrig flyger till Thailand – jag borde ju kunna stå här och bara vänta in dem som gör flygresor, tills de slutat med det. Å andra sidan, de som brukar flyga tycker säkert att det är orättvist att de måste minska mer i absoluta tal?

Skitsamma. Det där är sånt som vi inte kan hålla på och tjafsa om. Det är sånt man tjafsar om länder emellan och som är anledningen till att man inte kommer nånstans. Bättre att köra igång.

Och ja, jag förordar egentligen ransonering. Att var och en har rätt till en viss mängd utsläpp varje år. Helst att vi var och en släpper ut max vad planeten tål, på lite sikt. – Men ärligt talat, vägen dit är lång. Om vi ska ta klivet direkt så kommer nästan ingen att palla. Inte jag heller. Så ja, vi behöver siffran för att veta vart vi ska på sikt, vad som är det långsiktiga målet. Men vi kan ju inte klara det riktigt än. (Vad är siffran egentligen? Jag hittar den inte just nu, trots att jag ju sett eller hört den många gånger.)

Men så, alltså. Vi ska minska med 10 procent per år. Vad innebär det att vi ska göra i år?

Hmm… vi behöver tabeller också, som visar vad olika saker motsvarar. Både i totalsiffra, och som andel av var och ens utrymme vid slutmålet. Och nej, jag vill egentligen inte ha automatgenererade saker, åtminstone inte bara. Utan enkla tabeller.

  • 1 flygresa ToR Thailand
  • 1 flygresa ToR Teneriffa
  • 1 flygresa ToR London
  • 1 portion nötkött
  • 1 portion griskött
  • 1 portion mat med ost som bas
  • vegetarisk mat hälften av veckans måltider (minskning)
  • 5 mil med bil
  • 1 par nya jeans

o.s.v. En lång lista behövs det, så att man liksom kan leta reda på och välja och lägga ihop enkelt, på ett papper. Konkretisera. Se att man betar av sina mål.

Och ja, det finns ju massor med ställen där man talar om vad som är bra och dåligt och siffror och procent och omräkningar. Men det är så ruskigt oöverskåldigt och rörigt och dåligt samlat. Eller? Finns det något bra samlat någonstans som jag missat?

Vi behöver hjälpas åt här, okej?

För jag vill. Och vi kan. Och vi kan visa andra att det går. Men vi behöver hjälpas åt.

Så – hjälp mig: hur gör vi bäst? Var finns underlaget vi behöver? Har du egna tankar om hur man gör bäst?

Och: håll det konstruktivt. Det här inlägget är inte till för gnäll eller sånt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *