Det lönar sig att fråga! (Kuvertproblemet)

Minns ni kuvertproblemet? Så här skrev jag för ett tag sedan:

En gång i tiden fick man lära sig att kuvert fick man inte lägga i pappersinsamlingen om man inte först rev bort fönster ur fönsterkuvert. Sedan fick man lära sig att man skulle riva bort även klisterremsan. Och till slut – vilket är det som gäller sedan lång tid tillbaka – fick man inte lägga minsta lilla del av kuvert i pappersinsamlingen.

Det känns bisarrt. Varenda gång jag går iväg och slänger kuvert i de vanliga soporna känns det lika bisarrt. Borde det inte vara dags att hitta någon sorts lösning på det här problemet”¦?

Och nyligen kom det en kommentar på det inlägget:

Jag river fortfarande bort klister och fönster från kuverten och lägger bland tidningar. Varför skulle inte det gå att återvinna? har det med producentansvaret att göra?

Då insåg jag att det kanske var dags att gräva i det här igen.

För det som står överallt är att kuvert inte ska lämnas i pappersåtervinningen. Det kan man läsa här, här, här och här. Och på en massa andra ställen.

Men jag hörde av mig till IL Recycling, som sysslar med pappersåtervinning, och frågade vad som egentligen gäller och varför. Alltså: om man river bort klisterremsan och plastfönstret, får eller får man inte lägga kuvertet i pappersinsamlingen då?

Det visade sig att det numera är helt okej att lämna kuvert i pappersåtervinningen. Trots det som står på alla informationssidor om återvinning. Så här svarade IL Recycling:

I dag lyder instruktionen att lägga alla kuvert med tidningar, vilket resulterar i att kuverten återvinns. Teknikutvecklingen på våra returpappersbruk har gått framåt och därför kan nu även kuvert bli till nytt papper.

Jag påpekade att detta inte alls stämmer med vad som står på alla infowebbsidor om återvinning (se mina länkar ovan). Varvid IL konstaterade att det här uppenbarligen är information som behöver komma ut till allmänheten, och att de nu funderar på hur denna info ska göras bäst.

Så: kontentan är att

  • man FÅR numera (och till och med bör?) lämna kuvert i pappersåtervinningen
  • det finns ingen adress jag kan länka till där denna information finns, så därför är ni tvungna att lita på mig, som i min tur litar på IL Recycling
  • det kommer förmodligen någon form av informationsinsats om detta tids nog
  • det lönar sig (ibland) att fråga när man undrar

7 responses to “Det lönar sig att fråga! (Kuvertproblemet)

  1. Pingback: Sanne skriver » Kuvertproblemet tydligen inte alls ur världen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *