Om att handla på rea

Jag handlar en del kläder på rea. Inte så att jag avsiktligt går på stan för att det är rea. Men på min promenad från jobbet till tåget håller jag koll, smiter in ett tvåminutersvarv i affärerna jag passerar och kollar om det finns något relevant. Och är vi iväg för att handla kläder så kollar jag ofta igenom reaställen. Allra mest för barnens del.

En del av det är förstås att det går att köpa saker billigt. Och eftersom jag försöker köpa en hel del ekologiskt så blir det förstås generellt sett dyrt, och då känns det bra att få fatt i en del saker billigare.

Men risken är ju förstås att man köper saker man inte behöver, för att det är billigt. Att det helt enkelt leder till överkonsumtion. Men jag tycker jag brukar jämna ut det. Har jag fått fatt i vad som behövs så håller jag igen ett tag.

En annan aspekt av det är frågan om vad som händer med de kläder som inte ens blir sålda på rean. Slängs? Säljs på outlet? Återvinns till nya fibrer? Skickas till behövande? Det sista tror jag inte på i så stor utsträckning. Återvinning tror jag inte är så stort som det borde vara. Ja, jag tror att en del av det slängs. Fast jag vet ju inte. Men likaväl som jag vet att maten slängs när den blivit för gammal på Ica, så gissar jag på att en del av kläderna som inte blir sålda ens på slutrean slängs. Och i så fall så är det ju miljömässigt bättre att köpa det och använda det. I alla fall om man inte i praktiken köper mer kläder än man behöver.

Samtidigt är det ju ett problem om de säljer kläderna för billigt – vilket de ju gör på rean. För med så låga intäkter finns ju ingen möjlighet att tillverka kläderna varken miljömässigt eller socialt vettigt. Så när jag hittar ett ekologiskt plagg på rean så är det med dubbla känslor… glad över att kunna köpa det jag vill ha billigt, men ledsen att de ”bra” plaggen inte säljer bättre.

One response to “Om att handla på rea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *