Men hur ska man göra då?

Hur ska man få folk att ändra sitt konsumtionsbeteende? Om nu konsumtion har blivit frihet, belöning, avkoppling, helt enkelt förknippat med något i grunden positivt, och det hela tiden finns starka krafter som jobbar på att uppehålla och öka detta beteende – hur ska vi då lyckas motverka och vända denna utveckling? Om _jag_ har svårt ibland, jag som vet och förstår, hur ska jag då lyckas få med mig alla andra, som ser konsumtion som en livsstil? Hur ska ickekonsumtion kunna bli något positivt och eftersträvansvärt – inte bara i teorin, utan också så att folk i allmänhet känner, upplever, det?

 

Och hur åstadkommer jag största möjliga nytta? Inte i mitt privata lilla, utan i det stora. För det görs ju massor för att uppnå en hållbar utveckling, ett hållbarare klimat, en bättre miljö. Både genom lobbying, lagstiftning, styrmedel, motiverande åtgärder/morötter och en massa annat. Runt hela världen. Ändå händer så fruktansvärt lite i praktiken. Och jag vet inte om mitt jobb gör varken från eller till. Det är en så extremt liten pusselbit, och jag är väldigt osäker på om min tid verkligen läggs på rätt saker, om de verkligen gör någon som helst skillnad – eller om jag borde göra något helt annat.

Och jag vet, jag skulle personligen, i det privata, kunna göra mer. Absolut. Samtidigt tror jag att det i det stora hela tjänar väldigt lite till att jag blir extrem. För då blir jag en sådan där _konstig_, och det kan nog snarast få många att tycka att steget är för långt till att leva miljöbättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *