Fiskblock och portioner

Det är spännande det här med hur storleken på matförpackningar styr vårt matintag.

Som exempelvis fisk.

Ganska mycket av den fisk vi äter är ”fiskblock”. (En viktig anledning är att färsk fisk här huvudsakligen säljs i fiskbilar, som står på ett torg en dag i veckan på en tid anpassad till hemmafruar och pensionärer – till exempel 9-13 eller 13.30-14.30 – vilken normal arbetande människa har möjlighet att handla vid den tiden?)

Fiskblock är i princip alltid på 400 gram.

När två vuxna personer har ett hushåll ihop är 400 gram en ganska vettig mängd. Rimligen blir det lite över, om man inte är jättehungrig, men ändå, en ganska vettig mängd.

Med ett barn – till och börja med ett litet barn – är 400 gram alldeles utmärkt.

Med två barn – där det första barnet faktiskt börjar bli ganska stort och ibland äter lika mycket som mamma och pappa (och gillar fisk lika mycket som dem) såär 400 gram väldigt lite. Det tycker till och med mamman, som trots allt jobbar på att man ska minska intaget av kött och fisk.

Å andra sidan, två paket – 800 gram – är alldeles för mycket. Onödigt mycket i alla fall. Visst, man kan göra lunchlådor om det blir rester. Fast det tror jag ju inte det kommer att bli. Det kommer att ätas upp. För fisk är gott. Vi kommer allesammans att äta mer än vi borde.

Så då får man trolla så att det ska funka med 400 gram.

Men det börjar kännas ruskigt lite…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *