Improviserad päronpaj

Päron är inte någon jättestor favorit i familjen. Men med huset och trädgården följde två stora päronträd. Två olika sorter (även om de ser ganska lika ut). Båda med egenskapen att päronen har mognadsutveckling omogen-omogen-omogen-övermogen.

Ytterst få av päronen brukar bli uppätna – om man nu inte räknar det getingarna äter upp. Detta ger mig förstås dåligt samvete.

Idag har jag därför improviserat ihop en päronpaj. Den blev faktiskt riktigt god. Dessutom fick jag användning för sista slatten turkisk yoghurt, som annars snart behövde slängas, och en äggvita som stod i kylen.

Deg:

75 gram smör, mjukat i mikro

½ dl rörsocker

1½ dl havregryn

1 dl vetemjöl

Blanda. Tryck ut i en liten pajform (18 cm?). Grädda i 220 grader i ca 10 min.

Skala, fyrdela och kärna ur tre päron. Skiva päronen från kortsidan. Bre ut på pajskalet.

Blanda turkisk yoghurt (det kan väl ha varit en knapp dl), en äggvita, 1½ msk vaniljsocker, ½ tsk malen ingefära och 1 msk rörsocker. Bred ut ovanpå päronen. In i ugnen, 200 grader, 30 minuter.

Låt svalna lite innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *