Lögn, förbannad lögn och statistik

Enligt siffrorna från 100koll-experimentet går det jättebra för oss. Extremt bra. Vi har minskat vår energianvändning gigantiskt jämfört med motsvarande period ifjol. (Temperaturjusterat och allt.)

Det är inte sant.

Vi har minskat vår elförbrukning massor. Inte vår energiförbrukning.

Vårt hus värms med pellets- och elpanna. I normalläget kör vi på pellets. Krisar det kör vi på el.

Krisar betyder i det här fallet till exempel

  • ingen har hunnit/orkat/kommit ihåg att bära in mer pellets
  • ingen har hunnit/orkat/kommit ihåg att sota pannan i tid, och alltså stannar brännaren (då blir det eluppvärmning istället)
  • brännaren krånglar av någon annan anledning
  • något annat kopplat till pelletsdelen av pannan krånglar
  • pelletsen har tagit slut i garaget, och av en eller annan anledning har vi inte kunnat få hem nya

Förra vintern hade vi betydligt fler incidenter med pelletskrångel, när brännaren av olika anledningar inte var igång och vi alltså värmde huset med el. Dessutom var det en svinkall snöstormsvinter. Hela vår infart var igensnöad med skitdjup snö i flera månader. Mitt i det tog pelletsen slut. Jag minns inte säkert om vi var helt utan pellets ett tag mitt i det värsta. Det jag vet är att pelletsen inte kunde levereras in till garaget utan fick stå på pallar i blåsten längst ute mot vägen resten av den säsongen. Betydligt större insats varje gång man inser att man måste fylla på pellets.

Den här vintern däremot har inte varit kall, pannan har varit snäll och min man har varit bra på att komma ihåg att bära in pelletssäckar. (Min rygg gör att jag undviker det för tillfället.)

Det är därför det ser ut som att vi har minskat vår energiförbrukning löjligt mycket. Det har vi inte. Vi har varit bättre på att elda pellets.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *