God idé, misslyckat genomförande

Häromdagen, när jag skulle sätta en extra sats fläderblomsaft, stod jag utan citronsyra – den var slut hemma och slut i affären. Därför googlade jag efter recept på flädersaft utan citronsyra (eller vinsyra för den delen), mest för att kolla om det fanns folk gjort det tidigare.

Ja, det fanns det förstås.

I någon kommentar till något av recepten läste jag om någon som brukade göra marmelad av citronerna som används när man gör flädersaft – efter att saften är klar, alltså – och att det brukade bli en mycket god marmelad, med lite flädersmak.

Eftersom jag många gånger tittat på de där citronerna när flädersaften blivit klar och suckat över att slänga dem, så kändes det som en bra idé.

Igårkväll hällde jag upp den klara saften. Sedan var det nattning av barn som inte kunde somna. Vid elvasnåret byttes jag av av min man och gick för att koka marmelad.

Koka marmelad. Ja, då tar man ju fram Vår kokbok anno 1964 och utgår från det recept på citrusmarmelad som jag alltid använder.

Så jag rensade ut citronerna från blomkladdet, hackade dem, och vägde dem. Typ 280 g. Till det borde jag ha ungefär 2,8 dl vatten. Jag tog den halva dl flädersaft som hade hunnit rinna av ytterligare, och så drygt 2 dl vatten till. Lät det koka en dryg halvtimme (ska vara 45 min enligt receptet). I med socker. Jag tog 5 hg, vilket var något mindre än i receptet. Kokte i 45 minuter (som i receptet). Struntade i allt med att skumma och tillsätta citronsyra och sånt. Hällde upp på burkar – och gick och la mig.

Efter att ha ätit en macka med denna marmelad i morse så kan jag meddela: ja, det smakade lite fläder. Och det var alldeles alldeles för sött! Citronerna hade uppenbarligen förlorat väldigt mcket av det sura och tagit upp väldigt mycket syra vid saftgörandet.

Lite googlande visade däremot att det finn många som gör marmelad på flädersaftscitronerna. Och alla verkar utgå från ett recept i DN 2004 (eller ja, det kanske finns äldre källor):

  • Till 3-4 dl marmelad behövs:
  • 3 citroner i skivor från flädersaftskoket
  • 1 dl flädersaft
  • 1 dl socker

Skär citronskivorna i små bitar eller kör dem hastigt i matberedare. Koka dem med flädersaft och socker utan lock cirka 10 min, tills marmeladen tjocknar.

Baserat på min erfarenhet låter det som en bättre idé :-) Fast som den snåljåp jag är vill jag nog inte slösa med den nygjorda saften. Men nästa gång tar jag betydligt mindre socker, i alla fall :-)

4 responses to “God idé, misslyckat genomförande

  1. Pingback: Sanne skriver » Sannes supersmaskiga smakbitar (fläder- och citronkakor)

  2. Pingback: Sanne skriver » Fläder, citron och rabarber

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *