Mycket matavfall betyder inte nödvändigtvis mycket matsvinn

Jag har läst om nån som tyckte att matavfall skulle kunna användas som någon sorts indikator på matsvinn. Att mycket matavfall skulle hänga samman med att man slänger mycket som istället borde ätas.

Jag skulle vilja påpeka att det inte alls behöver vara så. Anledningen till mycket matavfall kan vara åtminstone tre:

  1. Ovan nämnda
  2. Att man lagar mycket mat från grunden. Köper man färdiglagad mat eller halvfabrikat blir det förstås inte mycket matavfall hemma. Men skalar man potatis, lök och rotselleri så blir det rätt mycket skräp på bara en måltid. Kokar man en hel höna blir det en hel del ben att slänga. Köper man majs som hela oskalade kolvar blir det dels en massa blast (heter det så på majs?), dels den kokta innandelen av kolven när man ätit.
  3. Köper man då och då mat till halva priset eller liknande, som har nedsatt pris på grund av att den är på väg att bli dålig, ja då blir det ibland en del man måste slänga. Som grönkålen jag köpte från fyndhyllan på Morot & annat häromdagen. Jag var medveten redan från början om att jag skulle behöva slänga en hel del av den, men det allra mesta var helt okej. Köper man det sekunda så blir det helt enkelt en del man blir tvungen att slänga. Annars hade affären fått slänga alltsammans.

Grönkålen är nu repad, kokt och hackad samt stoppad i frysen inför jul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *