Varför ägnar ni er åt det här när det finns en massa andra riktiga miljöproblem?

– Varför lägger ni så mycket energi på det här låtsasproblemet? Det finns massor med riktiga miljöproblem att ägna sig åt?

Tja, för det första anser jag att det här ÄR ett riktigt problem. Det finns absolut många allvarliga miljöproblem, men klimatfrågan är en av de värsta – förmodligen det värsta, eftersom ett förändrat klimat dessutom förvärrar och försvårar problemen på många andra miljöområden, utöver att klimatförändringarna är riktigt allvarliga i sig själva.

Men det betyder inte att jag struntar i alla andra miljöproblem. Jag försöker göra det som är miljömässigt vettigt ur ett antal olika aspekter, och det är långtifrån alltid som det handlar om klimatet. Och ja, ibland finns det målkonflikter – ibland är ett val bra för en miljöaspekt och dålig för en annan.

Men på det stora hela är det väldigt ofta så att det som minskar vår klimatpåverkan eller minskar utsläppen av klimatpåverkande gaser också är bra ur andra miljöhänseenden. Över huvud taget är vår överdrivna konsumtion, vårt slit- och slängsamhälle, med billiga, dåliga produkter som vi framställer utan att ta hänsyn till miljön, och som vi inte är rädda om och som inte tål mycket och som vi inte lagar och som sedan slängs, orsaken till många andra miljöproblem. Minskad konsumtion, omställning av samhället, nya referenser när det kommer till framgång (mindre tankar på tillväxt) vore bra för miljön på många sätt. Förmodligen skulle väldigt många människor dessutom må bra av det, både fysiskt och psykiskt.

Så om vi nu för ett ögonblick föreställer oss att det skulle visa sig någon gång i framtiden att vi hade fel, att klimatet inte ändrades så mycket eller att det inte berodde på människan, skulle då någon skada vara skedd för att vi ställde om samhället? Nej. Samhället skulle förstås se annorlunda ut mot idag, men inte sämre.

Inte för att jag tror att det kommer att vara så. Men att oroa sig för att vi ska ha gjort omställningen i onödan, när den kan ha så många positiva effekter, känns rätt barockt.

2 responses to “Varför ägnar ni er åt det här när det finns en massa andra riktiga miljöproblem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *