Klimat och miljö: Det är ingen tävling

Eller jo, det är det förstås.

Men det är ingen tävling där vi tävlar mot varandra. Det är inte frågan om vem som kan vara bäst, extremast, i att göra rätt för miljön eller klimatet. Det är ingen enskild som vinner av att vara den som gör mest för miljön, konsumerar allra minst eller bäst, och så vidare. (Mer än möjligen det egna samvetet, och det kan ju vara nog å värdefullt.) Om någon vinner så är det vi alla tillsammans.

Därför är det liksom ingen poäng med att kräva att alla de som försöker ska vara perfekta.

Alltså: bara för att någon gör mycket rätt för miljön, så betyder det inte att DU är dålig för att du inte gör fullt lika mycket.

Men också: bara för att någon försöker göra rätt genom att till exempel köpa ekologiskt, åka tåg eller minska elförbrukningen, så betyder inte det att det är fritt fram att klanka ner på henom för allt det hen inte gör.

Det är vår gemensamma prestation som räknas. Därför har vi mer att vinna på att hjälpas åt och stötta varandra, än på att ifrågasätta de som gör en hel del genom att påpeka vad de inte gör.

We’re in this together. (Ja, det låter patetiskt. Tyvärr är det ju så att vi ofta uppfattar det som patetiskt när det är något som faktiskt är stort och viktigt. Suck åt det.) Det ÄR förstås en tävling. Vi tävlar som ett enda stort lag.

Vem vi tävlar mot? Ja… bra fråga. Mot oss själva? Eller möjligen mot dem som inte gör minsta lilla ansträngning för laget utan tvärtom arbetar åt motsatt håll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *