Svenska vintertacos

Nioåringen gillar tacos. Men fram till ganska nyligen var gångerna vi serverat tacos här hemma lätt räknade på ena handens tumme. Jag har liksom egentligen inte sett någon direkt tjusning i tacos.

Men så kom jag på att tacos är ett smidigt sätt att kunna få barnen att äta vegetariskt – det finns ju schyssta vegetariska ”färser”, och i det här sammanhanget är ju poängen med färsen att det ska vara något smuligt som kan ta åt sig av tacokryddsmaken, så det funkar liksom väldans bra med ett substitut av det slaget. Enda nackdelen är att vi måste komma ihåg att köpa hem vegetarisk färs när vi handlar i större affärer längre hemifrån.

Alltså har det blivit något mer tacos på sistone. Och i möjligaste mån köper vi förstås ekologiska ingredienser. Både färdig kryddpåse och salsa går att köpa ekologisk i affären här hemma. (Nej, vi blandar inte egen tacokrydda. Eller, första gången gjorde vi det, och sedan fick någon i familjen kräksjuka bara någon timme senare, och sedan villejag inte använda resten av det jag hade blandat iordning, och så kom det liksom av sig.)

Men tortillas fanns det inga ekologiska på vår lilla Ica. Det tyckte nioåringen (som då fortfarande var åtta) att det borde finnas. Så han bad dem ta hem. Och det gjorde de.

Men det verkar inte vara någon mer än vi som handlade av dem (de var ju dubbelt så dyra som de vanliga, gubevars). Så åtgången var liten, och för att de inte skulle behöva slänga för många (de fick säkert slänga en del ändå när datumet passerades i förra veckan) så köpte jag ett antal förpackningar extra. Det är ju liksom inte bra för någon om de tar hem ekologiskt för att vi vill det och de sedan måste slänga.

Så då får man ju se till att äta lite extra mat med tortillas.

Men det känns inte så vettigt med hackade växthustomater och -gurkor till tacosen så här års, ur klimathänseende. Man ska ju satsa på säsongsgrönsaker! Och samtidigt så faller ju som sagt var det här med vegofärs på den fysiska bristen i närområdet. Därför blev det den gångna helgen Svenska vintertacos, på principen man tager vad man haver:

  • Svensk lammfärs (köpt på sistadatum och stoppat i frysen på det att affären icke må slänga den vid stängningsdags), kryddad med vitlök, rosmarin och rivet citronskal (eko) samt en slatt överblivet vitt vin och pressad citron (ja, samma citron då), fräst en stund på spisen
  • Rivna morötter (eko)
  • Hackad rödlök (eko)
  • Strimlad vitkål (eko)
  • Creme fraiche
  • Tacosås (eko)
  • Gul spetspaprika (eko)
  • Tortillas (eko)

Kålen åt vi huvudsakligen vid sidan om.

Det blev faktiskt riktigt gott – alla i familjen var nöjda. Inte så att det ersätter tacos, men det kändes som en schysst ssongsanpassning. Och ja, hade det varit mer planerat så hade man självklart kunnat stoppa med fler säsongsgrönsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *