Kanske borde vi äta mer tråkig mat?

Vi har någon sorts föreställning om att maten alltid ska vara god. Och ja, visst ärdet trevligt med god mat. Men måste maten alltid vara god? Då äter vi ju för mycket, och det är inte bra för vare sig miljö eller oss själva.

Ni har kanske sett den där småbarnsdieten? ;-)

Men ja, barn som gnäller över att maten inte alltid är god brukar klara sig bra ändå, de överlever att det finns dagar när de inte gillar maten och äter mindre. Men som vuxna kan vi bestämma själva, och vi kan välja att äta saker vi tycker är goda typ jämt. Och är maten god så äter vi väldigt ofta mer än vi borde. Och då får vi ”vällevnadssjukdomar”. Samtidigt som vi tär mer än nödvändigt på jordens resurser.

Ja, de allra flesta av oss har råd att äta mer än vi behöver för vår överlevnad.

Ja, de allra flesta av oss har råd att välja att bara äta saker vi tycker smakar helt okej, mat som är så god att vi inte upplever det som en plåga att äta den.

Det sägs då och då att man ska varje tillfälle att fira. Att man ska göra vardagen till en fest. Och så vidare.

Är det kanske snarast så att det gått inflation i firandet? Och att firandet blivit en fara för både oss själva och miljön? Borde vi faktiskt lite oftare laga mat som vi egentligen tycker är ganska trist, laga ganska små mängder och faktiskt bara äta så pass att vi bli hjälpligt mätta?

Bara en tanke.

Och det funkar förstås bara om vi inte har möjlighet att gå och småäta något annat sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *