Den märkliga strukturen i att vi ska önska oss julklappar

Nu är ju julen passerad sedan länge och jag hann aldrig skriva det här inlägget då. Men jag funderade mycket kring det här med att önska sig julklappar.

För ja, till jul och födelsedag ska man klämma fra med en massa önskningar: vad vill jag ha? Fast grejen är att det ju inte är fritt fram att önska sig ”vad som helst”. Utan när man önskar sig presenter så ska man önska sig rätt sorts saker och i rätt prisklass.

Det får inte vara för dyrt och inte för billigt. Och inte för komplicerat att skaffa för givaren. Och man ska absolut inte önska sig något som är för specifikt – man kan inte ställa ”krav” på en viss modell eller för den delen frånvaro av diverse saker (gifter eller annat), utan man ska vara tacksam för det man får.

Ja, det är en märklig struktur.

Det är det förstås många som tycker. Men väldigt många som tycker liknande saker väljer att hantera det genom att bli totalt anti. Sätter upp principer om att det minsann inte ska ges presenter vuxna emellan, säger saker som att ”jag önskar mig inget” eller ”jag har allt jag behöver”.

Det håller jag inte med om. Jag har inget problem med att det ges presenter vuxna emellan. Jag har inte allt jag behöver, och jag önskar mig visst saker.

Däremot har jag problem med att anpassa mina önskningar till hur de ”bör” se ut. De saker jag önskar mig kan vara allt från knappnålar till vindkraftsandelar :-) Inte det där med ett fast och lämpligt belopp och vid vissa specifika tidpunkter. För det är ju förstås extra svårt att komma på vad det egentligen är jag önskar mig just till jul och födelsedag. Resten av året är man ju inställd på att man inte får eller ska önska sig saker  då ska man snarast förtränga det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *