Köper tråkiga tapeter

Hallen ja. Den står fortfarande ofärdig. När vi fixade badrummet rök golvbjälkar och golv i hallen, och vi la nytt brädgolv. Och så satte vi pärlspontspanel på den väggen som badrumsdörren sitter i. Men mer har inte blivit gjort. Tanken är att golvet ska målas och den panelade väggen ska målas. I övrigt hade vi tänkt fortsätta med panelen på en vägg till – eftersom den väggen är fortsättning på den panelade trappan upp till andra våningen. Men det har inte blivit, för det kräver någon form av lösning för vad panelen ska fästas i – svårt att fästa direkt i putsvägg av blandad kvalitet – och först måste man dessutom ta bort tretex och tapet på den väggen, och ingen vet i vilket skick putsväggen verkligen är därunder… Plus att man i så fall måste hantera att det sitter en fast monterad hatthylla på den väggen (den sitter troligen fast i putsväggen, och tapeten går runt hatthyllan).

Planen för de båda övriga väggarna har varit tapet – men i så fall efter att först ha plockat ner massor med tapetlager och tretex. Och samma sak: ingen vet hur illa det är därunder.

I sammanfattning: det är komplicerat. Mycket jobb, många osäkerheter, mycket trassel – och samtidigt väldigt lågt prioriterat jämfört med en massa annat, eftersom det här faktiskt bara rör sig om estetiska grejer. (Ja, i princip bara i alla fall – åtminstone så vitt vi vet.)

Tapeten är dessutom tänkt att mest vara ett underlag eller vad man ska säga. För tanken är att sedan ”tapetsera” ovanpå tapeten med diverse kartor och affischer och annat. Sånt där trevligt man vill ha på väggarna med som liksom aldrig blir uppsatt.

Nå. Efter att ha pratat om saken igen konstaterar vi att vi ju faktiskt kan smälla upp tapet utanpå den befintliga tapeten med alla dess underlager. Precis som man alltid gjort innan här i huset. På det sättet lämnar vi ju dessutom faktiskt kvar lite av de gamla tapeterna till framtida ”husarkeologer” :-) Och vi kan faktiskt tapetsera de tre väggar som inte är vidgjorda, och så fixa någon listlösning för att avsluta trappans panel.

Och… tapeten ska alltså som sagt var vara ett underlag. Något enhetligt och icketrasigt men som inte behöver vara snyggt. Nej, som inte ens ska vara snyggt. För snygga tapeter vill man ju ska synas och då vill man inte sätta upp något som förstör och döljer.

Därför har jag nu beställt tre rullar tapet av en väldigt ”tråkig” tapet från en outlet. (Det ger ju dessutom en ”miljöbonus” i form av att göra slut på sånt som redan finns.)

 

3 responses to “Köper tråkiga tapeter

  1. Pingback: Blymantlad kabel och silverfiskätna tapetrester | Sanne skriver

  2. Pingback: Sanne skriver

  3. Pingback: Om rätten att bry sig om det vackra när man borde bry sig om viktigare saker | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *