Köp honung!

Honung är viktig. Ekologisk honung är ännu viktigare. Och allra helst ska den, för mig som skåning, vara från Skåne.

Varför honung är viktig?

Därför att bin är viktiga. Bin pollinerar en massa växter. Bland annat grödor som är viktiga för människan. Som äpplen. Utan bin inga äpplen.

Jordbruksverket uppskattade år 2009 att det ekonomiska värdet av pollineringen av odlade grödor i Sverige är mellan 189 och 325 miljoner kronor. Utöver det tillkommer pollination av vilda växter, till exempel blåbär och hallon. Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter helt beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin.

Det kallas ekosystemtjänster: tjänster som naturen “bistår” oss med, och som i många fall är livsviktiga för oss. Men som vi oftast inte betalar något för. Snarast struntar vi ofta i att ta hänsyn till dem och riskerar att sabba dem.

Rent vatten är en annan ekosystemtjänst.

Antalet bin i världen minskar. Därför måste vi värna om bina.

Både vilda och tama bin mår bättre utan gifter, och pollineringen blir bättre vid ekologisk odling.

Och ja, i det kritiska läget som råder så är det viktigt att gynna alla bin. Biodlarna – de som håller tama bin – behöver ha betalt för sitt arbete. Och det får de genom att vi köper honungen.

En annan variant är att adoptera ett bi.

2 responses to “Köp honung!

  1. Tänkvärt!

    I affären där vi brukar handla har de ofta ekologisk honung – från andra sidan jorden. Så då brukar jag köpa den svenska icke-ekologiska istället. Men jag vet egentligen inte vilket som är “bäst” ur miljöperspektiv – det kanske du har nån input till? :-)

    (om du tycker jag skriver ovanligt många kommentarer på din blogg för tillfället så är det för att jag har för mycket annat i livet just nu för att hinna/orka blogga själv, så jag kompenserar med att sprida mina tankar här. Heheh :-) )

    • Det där finns det väl tyvärr inget enkelt svar på… samma fråga kommer ju för övrigt upp om många saker; äpplen är väl klassikern. Det beror ju liksom på hur man väger olika bitar; transporter, ekologiskt, vilka man vill gynna, och så vidare. Man kan grubbla sig grå. Eller så kan man nöja sig med att både oekologisk svensk honung och ekologisk från andra sidan jorden är bättre än oekologisk från andra sidan jorden. Och att honung är bättre än inte honung, eftersom biodlingen i sig är något positivt.

      Du får gärna blogspamma :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *