Dag 16, del 3: Regntunga skyar och åter till brottsplatsen (13 juli)

Så kom vi då iväg med tredje tåget för dagen: direkttåg TGV Nantes-Paris Montparnasse. Bokade platser, inga direkta konstigheter. Det regnade ganska rejält en del av sträckan och kom ett par blixtar.

Och så kom vi då till Paris och skulle ner och ta metron till Gare de l’Est. Åter till brottsplatsen, typ: senaste gången vi tog metron var den gången ficktjuven slog till. Och även då åkte vi mellan stora stationer – om än åt andra hållet – och även då med mycket bagage som tydligt signalerade både turister och för mycket att hålla rätt på.

Att återvända till en plats och ett sammanhang där något dåligt hänt är alltid problematiskt, i alla fall för mig, så det var full fokus.

Men nu var det sen södagseftermiddag/tidig söndagskväll och väldigt mycket mindre folk på metron, och vi klarade oss utan missöden.

På Gare de l’Est skaffade vi oss en överblick över matmöjligheterna och landade i att gå ut från stationen och över en gata för att äta på franska hamburgerkedjan Quick.

Och så kom vi då slutligen på nattåget från Paris mot Berlin. Vi har suttit och tittat på utsikten – man ser många nergångna bar och städer, stora lagerlokaler och annat man aldrig ser annars – och spelat kortspel.

Till skillnad från förra nattåget finns det inga eluttag i den här kupén. Däremot finns det ett bord man kan montera, så vi kunde spela kort. Och förra nattåget kändes nästan tomt, men den här gången är det massor med ungdomar.

Och så har vi ingen klisjuksgalen lillskrutt. Det är en enorm skillnad. Nu är det mysigt att åka nattåg…

…genom ett regnigt Europa…

För övrigt innebar nattågsresan mot Berlin det första riktigt konkreta problemet utifrån de saker mannen blivit bestulen på. Nattågsreservationen köptes med hans bankkort, och vid biljettkontroll ska det bankkortet kunna visas upp. Det hade ingen av oss tänkt på… förrän konduktören frågade efter kortet. Efter att vi förklarat situationen nöjde han sig dock med att se pass istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *