Svar från H&M

Håcan Andersson från H&M har svarat på mitt inlägg:

Hej Sanne,

Jag förstår att du undrar över detta och hur vi har tänkt kring lanseringen av Conscoius Collection.

De första veckorna, då kollektionen är en verklig nyhet, har vi valt att visa den på bästa plats i våra butiker för att man som kund lätt ska kunna hitta plaggen. Dessutom, som vi alltid brukar göra, presenterar vi plaggen ihop med andra plagg, accessoarer och skor som matchar och adderar till en look. Det betyder dock inte att de plagg som inte har någon grön märkning skulle vara sämre eller tillverkade under några dåliga förhållanden. Den enda skillnaden är att dessa plagg inte hör till själva Conscoius Collection och inte är tillverkade i de mer hållbara materialen som ekologisk bomull, återvunnen polyester eller tencel.

Jag hoppas det här gav dig lite av en förklaring, men såklart kan vi på H&M alltid jobba för att bli bättre och tydligare i allt vi gör. Vi har också precis publicerat vår Hållbarhetsrapport för 2010 på vår hemsida hm.com, och har du ytterligare frågor om hur vi jobbar med hållbarhetsfrågor kan du maila till csr@hm.com

Hälsningar
Håcan Andersson, H&M

Svar från mig:

Hej Håcan och tack för respons.

Som jag uppfattar det så är det alltså bara de plagg som har en grön lapp som är Conscious/medvetna? De andra är alltså framställda på ”vanligt” H&M-sätt? För tja, huruvida de är sämre eller inte beror ju på vad man menar. För mig, som av miljöskäl i möjligaste mån försöker köpa kläder (och annat) med någon sorts miljöanpassning så är det förstås sämre med de kläder som inte uppfyller dessa krav. Så nä, de kanske inte är framställda under sämre förhållanden än vanliga H&M-kläder, men det är ju inte det jag helst vill ha – jag vill ha det bättre valet. Och dit hör alltså inte dessa kläder?

Dessutom finns en uppenbar risk att ni lurar människor. Folk som inte har vana av att vara kritiska och leta information uppfattar det nog som att alla kläder som hänger under denna ”skyltning” är bättre, ur miljöhänseende eller av sociala/rättviseskäl eller liknande. Jag är övertygad om att det finns människor som köper av kläder som de tror är ett bättre samvetsval – och så är de alltså inte det?

Risken – ur ert hänseende – är ju faktiskt att folk blir sura på er när de kommer på att de blivit lurade (även om ni inte tycker att ni lurat dem). Vad värre är, är att detta också riskerar att sabba förtroendet för andra miljökmpanjer och -märkningar.

Därför tycker jag att ni omgående bör se över skyltningen och vara tydligare med vilka saker som faktiskt är ”conscious” och vilka som bara hänger där som matchande.

One response to “Svar från H&M

  1. Pingback: » HM igen Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *