Linoljefärg och transistorradio

Det är försommar. Och plötsligt har vi liksom huggit tag i renoveringen igen.

Igår gick jag ut i brädgaraget (det var i tidernas begynnelse, när bilarna var små sockerlådor ett garage, men vi använder det som virkesförråd och målningsverkstad) och målade ett varv grönt på utsidan av de två stora halvrenoverade verandafönstren.

Vi har två glasverandor på huset. Ett som är helkasst, och så ett som tidigare var ganska kasst med som vi gav oss på och började renovera lite smått för två och halvt år sedan. Alla stolparna är bytta. Dörren r ersatt med en ny från fönsterhantverkare. Av de sex fönstren (två små och fyra stora) var det två som… inte längre var, och de övriga har vi skrapat, rensat från gammalt kitt (vilket huvudsakligen bestod av omöjligatttabortsilikontätning) och plockat ur glasrutorna (en del hela). De två stora har vi lagat lite i trästommen (kemiskt trä samt träplugg beroende på vilka delar) och sedan påbörjat målandet. Det var dessa två som fick sin andra (tror jag) strykning kormoxidgrönt igår. Det är rätt mysigt att stå där och måla och lyssna på transistorradion. (Radion är egentlig skaffad för att det ska finnas en batteridriven in case of strömavbrott, men den är rätt smidigt att ha därute också.) Men det är lite trist att måla smala spröjsar i mängder, till och med när det inte sitter glasrutor i.

Så kom det sig att jag gick och tittade på själva verandrastommen också. För de nya delarna är visserligen målade ett par gånger, men behöver fler strykningar. Och det finns fortfarande delar kvar av den gamla stommen kvar upptill, bland annat med ett par extra små sneda fönster framtill, och där behöver skrapas och målas…

Idag har alltså mannen skrapat verandadelar. Och under tiden gav jag mig på att måla lite annat som också behövde en strykning grönt; både köksfönster och tvättstugefönster hanns med. Och slutligen i alla fall en sida på verandan. Transistorradion har fått följa med mig runt.

Blåregnet är verkligen på god väg att slå ut, man ser det blåa nu. Tomaterna fick egentligen flytta ut i ett ”växrhus” av gamla fönster och byggplast mot en uthusvägg redan för en vecka sedan, men sedan blev det ju FROST på nätterna, så de fick ta skydd i uthuset några dagar. De ser i alla fall hyfsat glada ut. Värre är det med gurkan, som planterades ut i kruka därute något tidigare. Blåsten har gått hårt åt den, och jag tvivlar på att den repar sig.

Förra helgen hann vi också med att så första omgången i trädgårdslandet. Potatis, lök av diverse slag, morötter, ärtor och en hel del andra grönsaker. Plus gröngödslingsväxter och lite blommor som ska locka insekter. Rädisorna är redan på väg upp.

Vi avslutade dagen med rabarberpaj som jag och ungarna gjort.

2 responses to “Linoljefärg och transistorradio

  1. Pingback: » Grön tomatchutney Sanne skriver

  2. Pingback: Grön tomatchutney | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *