Vore det inte enklare att bygga nytt istället för att renovera?

Då och då när vi berättar om vårt renoverande – som i somras när vi höll på att byta golv i matrummet och det var en del trassel – så får vi kommentaren ”Vore det inte enklare att bygga nytt istället för att håll på att renovera?”. Oftast kommer det som skriftliga kommentarer till exempel på Facebook (ansikte mot ansikte sägs det inte så ofta, men det är väl inte osannolikt att det tänks ibland, baserat på folks miner ;-)).

Och jo, det kan man ju tycka.

Nu är det ju så att vi gillar att renovera. Visst suckar vi ibland, men det gör väl de allra flesta som lägger mycket kraft och energi på något? Sedan skulle det förstås kosta betydligt mer att bygga nytt än att renovera ett gammalt hus, så det känns inte som ett realistiskt alternativ.

Men även om vi bortser från både vad vi gillar och vad som är ekonomiskt hållbart: hur sjutton skulle det se ut om alla byggde nytt? Ursäkta, men det är banne mig inte hållbart!

Resurserna på jorden ÄR begränsade. Alltså kan vi inte bara bygga nytt hela tiden. Vi måste i första hand förvalta det vi redan producerat, vilket när det gäller hus innebär att vi i första hand måste ta hand om de byggnader som redan finns, använda dem på bästa möjliga sätt och renovera vid behov.

Det gäller förstås även på andra områden. Laga istället för att köpa nytt – bara bygga eller skaffa ur nytt när det absolut behövs eller när den nya produkten är så mycket bättre ur miljö- eller energihänseende att det är motiverat att byta av det skälet (även med nyproduktionsaspekterna medräknade).

Det kallas resurshushållning.

För ja, vi behöver hushålla med resurserna. Alla sorters resurser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *