Färskost på nästintill för gammal yoghurt

Igår köpte jag alltså en enlitershink turkisk yoghurt med bäst före-datum 8 februari (och fick den därmed för halva priset).

Jag blandade den med drygt en halv burk vanlig creme fraiche (alltså en dryg dl), hällde i en gryta och värmde till ca 50 grader (kollade med stektermometern :-)) Sedan hällde jag det att rinna av. Först delade jag upp så att lite av det fick rinna av i ett kaffefilter i en sil och lite i en annan sil med en (ren) tygnäsduk i, men efter ett tag flyttade jag över allt i den senare. Jag ställde in det hela i kylen med en tallrik över över natten, eftersom klockan var mycket.

Idag hällde jag över ostmassan i en bunke, blandade den med salt (totalt kanske 1½ tsk) med hjälp av en gaffel, och delade sedan ostmassan i två delar. Den ena blandade jag med tre pressade vitlöksklyftor samt lite fryst hackad basilika. Den andra blandade jag med dragon, rosépeppar och grönpeppar.

Vasslen hade jag i dagens goda bröd.

Till kvällsmat åt vi hembakt bröd, hemgjort smör, hemgjord färskost och nykokta rödbetor, samt räkor blandade med överbliven hemgjord aioli.

Uppdatering 2012-05-08: Receptet finns nu även publicerat på Rädda maten nu! Matrecept på rester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *