Tankar om restmat och matrester

Matsvinnet är ett stort miljöproblem. Och för att råda bot på problemet ordnas tävlingar där det efterfrågas recept på rester, och det ges ut kokböcker på restrecept, och så vidare.

För mig känns det märkligt.

Rester är ju i grunden frågan om något som blev över utan att det var planerat. Något som inte riktigt går att beräkna. Blir det över en planerad mängd med ett avsett syfte så är det ingen rest, inget som behövs en reservlösning för att hantera.

Att ta hand om rester handlar istället om att kunna göra något av det som inte alls var menat att passa ihop :-)

Det handlar dels om vilket förhållande man har till mat. Att inte vara så bunden vid konventioner om vad som passar ihop och att våga experimentera. Ofta blir det bra!

Dels handlar det om att ha hemma saker som är smidiga att komplettera resterna med. Saker som det går bra att piffa upp med eller fylla ut med. Helst saker som dessutom går ganska snabbt att fixa med – för när man fixar mat baserad på rester känns det på något vis inte kul om det tar för lång tid.

Bra saker att ha hemma är till exempel torrvaror. Soltorkade tomater kan piffa till många sorters ihopslängd restmat. Couscous är snabbt tillagade och blir en bra bas för diverse uppstekta kött och grönsaksrester från kylen. Men även kylskåpsvaror kan vara bra, om det är produkter man kan räkna med att ändå hinna göra slut på innan de blir dåliga. Ägg ger en bra stomme i olika varianter, och med lite creme fraiche kan man alltid svänga ihop en passande sås som piffar till nåt annars ganska tråkigt.

Matsvinnet är ett stort miljöproblem. Och för att råda bot på problemet ordnas tävlingar där det efterfrågas recept på rester, och det ges ut kokböcker på restrecept, och så vidare.
För mig känns det märkligt.
Rester är ju i grunden frågan om något som blev över utan att det var planerat. Något som inte riktigt går att beräkna. Blir det över en planerad mängd med ett avsett syfte så är det ingen rest, inget som behövs en reservlösning för att hantera.
Att ta hand om rester handlar istället om att kunna göra något av det som inte alls var menat att passa ihop :-)
Det handlar dels om vilket förhållande man har till mat. Att inte vara så bunden vid konventioner om vad som passar ihop och att våga experimentera. Ofta blir det bra!
Dels handlar det om att ha hemma saker som är smidiga att komplettera resterna med. Saker som det går bra att piffa upp med eller fylla ut med. Helst saker som dessutom går ganska snabbt att fixa med – för när man fixar mat baserad på rester känns det på något vis inte kul om det tar för lång tid.
Bra saker att ha hemma är till exempel torrvaror. Soltorkade tomater kan piffa till många sorters ihopslängd restmat. Couscous är snabbt tillagade och blir en bra bas för diverse uppstekta kött och grönsaksrester från kylen. Men även kylskåpsvaror kan vara bra, om det är produkter man kan räkna med att ändå hinna göra slut på innan de blir dåliga. Ägg ger en bra stomme i olika varianter, och med lite creme fraiche kan man alltid svänga ihop en passande sås som piffar till nåt annars ganska tråkigt.Matsvinnet är ett stort miljöproblem. Och för att råda bot på problemet ordnas tävlingar där det efterfrågas recept på rester, och det ges ut kokböcker på restrecept, och så vidare.

För mig känns det märkligt.

Rester är ju i grunden frågan om något som blev över utan att det var planerat. Något som inte riktigt går att beräkna. Blir det över en planerad mängd med ett avsett syfte så är det ingen rest, inget som behövs en reservlösning för att hantera.

Att ta hand om rester handlar istället om att kunna göra något av det som inte alls var menat att passa ihop :-)

Det handlar dels om vilket förhållande man har till mat. Att inte vara så bunden vid konventioner om vad som passar ihop och att våga experimentera. Ofta blir det bra!

Dels handlar det om att ha hemma saker som är smidiga att komplettera resterna med. Saker som det går bra att piffa upp med eller fylla ut med. Helst saker som dessutom går ganska snabbt att fixa med – för när man fixar mat baserad på rester känns det på något vis inte kul om det tar för lång tid.

Bra saker att ha hemma är till exempel torrvaror. Soltorkade tomater kan piffa till många sorters ihopslängd restmat. Couscous är snabbt tillagade och blir en bra bas för diverse uppstekta kött och grönsaksrester från kylen. Men även kylskåpsvaror kan vara bra, om det är produkter man kan räkna med att ändå hinna göra slut på innan de blir dåliga. Ägg ger en bra stomme i olika varianter, och med lite creme fraiche kan man alltid svänga ihop en passande sås som piffar till nåt annars ganska tråkigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *