Med skogsbärssmak

Barn tycker inte om medicin – det är väl en välkänd sanning av det slag som alla känner till. (Huruvida det verkligen från början är sant eller inte eller bara en självuppfyllande profetia kan vi i det här sammanhanget låta vara osagt.)

Alltså måste man se till att medicin smakar gott – eller i alla fall godare – så att vi kan lura i barnen medicinen. Hur gör man det då? Jo genom att tillsätta mer eller mindre syntetiska smakämnen. Medicinen har alltså smak av ”skogsbär”, ”körsbär”, ”apelsin” eller ”choklad”. Citattecknen sitter där av en anledning, ja – ingen tycker väl att det verkligen smakar som äkta vara. Utan istället smakar det typ godis.

Har någon hos medicintillverkarna tänkt på att det faktiskt finns barn som inte gillar godis?

Inte nog med att medicinen är äcklig nog i sig, dessutom smakar den syntettuttifruttigodis. Dubbelt usch, tycker vår äldste. (Vi köpte för övrigt vitaminer till honom en gång, och de gick inte heller ner, av samma skäl.) För säkerhets skull ska väl tilläggas att han gillar både frukt och bär av äkta vara – dock inte choklad.

För oss vuxna – för nej, jag gillar inte heller syntetaromerna – finns oftast ett ickesmaksatt alternativ. Även om jag som vuxen skulle ha lättare att begripa att jag trots allt måste få i mig det, äckligt eller ej. Men för barn? Nä, barnmedicin måste man ju smaksätta.

2 responses to “Med skogsbärssmak

  1. Pingback: » Medikamenter och droger - en genomgång av mina nödvändigheter och "beroenden" Sanne skriver

  2. Pingback: Medikamenter och droger – en genomgång av mina nödvändigheter och ”beroenden” | Sanne skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *